S-au modificat obiceiurile mondiale în ceea ce privește consumul de băuturi, potrivit unui raport publicat de asociaţia World Spirits Alliance. Conform noilor date, se pare că băuturile spirtoase bat vinul.
Potrivit Reuters, în acest raport, ale cărui prognoze au fost realizate de analiştii de la Oxford Economics şi de la firma de cercetare de piaţă IWSR, se estimează că 2,67 miliarde de lăzi cu băuturi spirtoase au fost vândute la nivel mondial în 2022, aproape la fel de mult ca şi cele 2,8 miliarde lăzi cu sticle de vin care au fost comercializate în acel an.
„Dacă tendinţele actuale, în ambele categorii, vor continua, volumele de vânzări pentru spirtoase le vor depăşi, în curând, pe cele pentru vin”, subliniază World Spirits Alliance.
Tendinţele actuale, inclusiv o tranziţie spre consumul băuturi mai puţine dar mai scumpe, în special extinderea gamei de cocktailuri, au făcut ca băuturile spirtoase să înlocuiască vinul. În paralel, sectorul vinului se confruntă cu un excedent global de aprovizionare, vremea dificilă şi scăderea cererii, care a atins cel mai redus nivel din ultimii 27 de ani.
Băuturile spirtoase bat vinul. Trece omenirea la tărie? Foto: Umbrella Holliday
Băuturile spirtoase au făcut tranziția
Producătorii de bere se confruntă şi ei cu o tranziţie spre băuturi spirtoase pe unele pieţe.
Potrivit datelor din raportul menţionat, în 2022 berea a reprezentat 75,2% din volumele totale de băuturi alcoolice, urmată de vin, 10,4%, şi spirtoase, 9,9%. În schimb, în termeni de valoare a vânzărilor, spirtoasele au reprezentat 40% din vânzările totale de băuturi alcoolice, urmate de bere, 38,1% şi vin, 17,6%.
De asemenea, producţia şi vânzarea de spirtoase au avut o contribuţie de aproximativ 730 de miliarde de dolari la economia mondială în 2022, cu activităţi care variază de la agricultură şi activităţi manufacturiere, până la livrări şi vânzări în magazine, baruri şi restaurante.
Băuturile spirtoase și analiza „relației” alcool-români
Tasting Table constată că țuica este e un fel de „erou neștiut” al românilor, după cum scrie, frumos, despre noi. Dar, totodată, menționează un studiu potrivit căruia românii ar fi pe locul întâi în lume la consumul de alcool! O amplă analiză despre relația alcool-români.
„Această mică țară din sud-estul Europei, care găzduiește o populație relativ modestă de 19,7 milioane de locuitori, se mândrește aparent cu o cultură a băuturilor care este la fel de adânc înrădăcinată ca peșterile sale și la fel de îndrăzneață ca munții săi.
În urmă cu peste 2.000 de ani, înainte de epicele războaie dacice, vechii români stăpâneau deja arta cultivării viței de vie. Datorită peisajelor de tip rollercoaster ale țării, udate în cantitățile potrivite de soare și ploaie și care se bucură de temperaturi ideale, România a devenit un paradis pentru viță de vie și vinuri. Această pasiune de durată pentru viță de vie a dinamizat de multă vreme economia și cultura României, încorporând vinul profund în moștenirea sa”, notează Tasting Table.
Români campioni…la alcool
„Pentru cei care nu se gândesc la valori, asta se traduce în aproximativ 4,5 galoane de alcool absolut,” explică pentru publicul american specialiștii publicației – organism media, de peste Ocean, cu peste 18 milioane de cititori la nivel mondial.
„Pentru a pune lucrurile în perspectivă, media globală este de 5,5 litri (1,45 galoane) pe cap de locuitor”, conchid redactorii. Tasting Table „săpând mai adânc”, constată că nu este vorba de un salt brusc al conaționalilor noștrii, direct în vârful acestui clasament, ci de o constanță în timp. „(…) se pare că aceasta nu este o poveste nouă. Statisticile dintr-un raport OCDE au arătat că, în 2019, până la 55% din toți adulții de sex masculin români erau băutori episodici.
În termeni „de petrecere”, unul din trei adulți consumă șase băuturi standard într-o singură ședință cel puțin o dată pe lună.
Mulți români se mândresc cu prepararea țuicii acasă, iar oferirea unui pahar este un gest cald pe care probabil îl veți întâlni peste tot, de la grătare în curte până la nunți grandioase”, scrie frumos, trebuie să recunoaștem, publicația.
Români plus alcool egal love
„Cu ghețari pitorești, vulcani maiestuoși, cascade uimitoare și mine de sare străvechi care se întind pe 92.046 mile pătrate de uimire, România este un tezaur de minuni geologice„, mai evidențiază Tasting Table. După atâtea laude a venit și momentul adevărului, cel puțin cel menționat de publicație: potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), românii sunt în fruntea topurilor băutorilor de alcool, cu 17 litri de alcool consumați anual per persoană cu vârsta de 15 ani și peste.
„Cu cei 17 litri de alcool consumați anual per persoană, România pare a nu fi doar o țară unde „curge laptele și mierea”ci și o țară unde alcoolul curge din belșug”, conform Tasting Table.
Citiți și: Premieră: Hub de avocați români specializați în cyber crime și nu numai
Similare
Roseti RoxanaRedactor
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Naționa editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a.