Studiile recente au identificat o legătură clară între băuturile consumate frecvent în viața de zi cu zi și riscul crescut de accident vascular cerebral și hemoragii intracerebrale. Analizele realizate pe baza datelor dintr-un studiu internațional amplu, INTERSTROKE, arată că băuturile carbogazoase, sucurile de fructe și consumul excesiv de cafea pot grăbi apariția acestor afecțiuni cerebrale grave.
Mare grijă la băuturile carbogazoase – pot cauza accident vascular cerebral
În ceea ce privește băuturile carbogazoase, cercetările au arătat că acestea, indiferent dacă sunt îndulcite cu zahăr sau cu îndulcitori artificiali, sunt direct legate de un risc crescut de accident vascular cerebral și hemoragie intracerebrală, cu o creștere de aproximativ 22%.
Aceasta este o problemă deosebit de gravă în regiunile precum Africa, Europa de Est și Centrală, Orientul Mijlociu și America de Sud, unde consumul de astfel de băuturi este frecvent.
Sucurile de fructe și băuturile din fructe au fost, de asemenea, corelate cu un risc sporit de hemoragii intracerebrale, cu o creștere a riscului de 37%, femeile fiind mai vulnerabile decât bărbații. Se sugerează că zahărul adăugat și alți compuși din aceste băuturi pot duce la un dezechilibru care anulează beneficiile naturale ale fructelor, ceea ce crește riscul de boli cardiovasculare și cerebrovasculare.
În ceea ce privește cafeaua, consumul a mai mult de patru căni pe zi a fost asociat cu un risc de accident vascular cerebral mai mare, în timp ce un consum moderat de cafea (sub patru căni) nu a arătat un risc similar.
De asemenea, se observă că ceaiul are efecte protectoare asupra sănătății cerebrale, reducând riscul de accident vascular cerebral, cu un impact semnificativ în regiuni precum China și America de Sud, însă nu și în sudul Asiei.
Pe de altă parte, consumul de apă este benefic pentru reducerea riscurilor asociate cu accidentul vascular cerebral, deoarece ajută la prevenirea deshidratării, un factor de risc major. Apa subțiază sângele, facilitând circulația acestuia și reducând riscul de formare a cheagurilor care pot duce la un accident vascular cerebral.
CITEȘTE ȘI – Tensiunea arterială poate fi redusă cu ajutorul exercițiilor fizice – STUDIU