Delicioasă și recunoscută la nivel mondial, acestea sunt două dintre „ingredientele” care caracterizează o faimoasă rețetă. Doar că acum e bătaie pe ea: s-a ajuns chiar în instanță și a divizat o țară întreagă, generând controverse.
Puiul cu unt, unul dintre cele mai cunoscute feluri de mâncare indiene, a ajuns de la tigaie la controverse. care se bucură de recunoaştere la nivel mondial, este delicios și aparent, controversat. Două lanţuri indiene de restaurante au decis să apeleze la instanţă pentru a hotărî cine a inventat acest preparat culinar.
Procesul, care a devenit un subiect fierbinte în India, a fost deschis de familia care deţine lanţul de restaurante Moti Mahal, un faimos lanţ de restaurante din Delhi care i-a avut drept clienţi celebri, printre alţii, pe preşedintele american Richard Nixon şi pe primul premier indian Jawaharlal Nehru.

Bătaie în social media pe subiect
Această dispută a acaparat atenţia indienilor, numeroase televiziuni difuzând emisiuni în care este dezbătută istoria acestui preparat culinar. Subiectul a luat amploare şi în social media, unde susţinătorii celor două tabere se întrec în argumente pro şi contra.
„Este un caz inedit, unic. Chiar nu știi cine a creat primul fel de pui cu unt. Instanța va fi presată și va trebui să se bazeze pe dovezi circumstanțiale”, a declarat Ameet Datta, un avocat specializat în proprietate intelectuală al firmei Saikrishna & Asociaţii. Se susține că fondatorul restaurantului, Kundan Lal Gujral, a creat curry-ul în anii 1930. Atunci când restaurantul s-a deschis pentru prima dată în Peshawar, înainte de a se muta în Delhi.
Bătaie pe feluri de mâncare
Într-un dosar de 2.752 de pagini, Kundan a dat în judecată lanțul rival Daryaganj, acuzându-l că a pretins în mod fals că a inventat felul de mâncare. Precum și dal makhani, un fel de mâncare popular de linte care este, de asemenea, făcut cu unt și smântână.
Daryaganj – care a fost înființat relativ recent în 2019 – spune că regretatul său membru al familiei, Kundan Lal Jaggi, a colaborat cu Gujral pentru a deschide restaurantul Delhi în 1947, iar felul de mâncare a fost inventat acolo. Aceasta îi dă dreptul de a revendica, de asemenea, crearea felului de mâncare, susține ea.
Reprezentanţii restaurantelor Daryaganj au prezentat pentru Reuters un contract vechi de parteneriat, scris de mână şi înregistrat în 1949, pentru a-şi susţine poziţia.
Mărturiile persoanelor care pot face legătura între brand şi preparatul pe care l-au consumat în urmă cu decenii ar putea fi considerate dovezi importante, spun avocații. Rămâne de văzut, sau de degustat subiectul.

Citiți și:
Povestea unui brutar fericit. Rețeta care îi aduce momentul de glorie