Biletele pentru ”Barbie”, cu Margot Robbie în rolul principal, s-au vândut cu toate acestea rapid în Japonia după ce fanii au luat cu asalt cinematografele întrucât data lansării coincide cu o sărbătoare naţională ce marcheză prima zi a unei săptămâni extinse de vacanţă estivală.
Asocierea ”Barbenheimer” a stârnit controverse în Japonia în contextul comemorării, la începutul lunii, a bombardamentelor atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, care au avut loc în urmă cu 78 de ani.
Într-un mesaj publicat pe platforma X, fostă Twitter, şters ulterior, departamentul de marketing al Warner Bros pentru ”Barbie” a prezentat mai multe meme create de fani care o înfăţişează pe Robbie şi pe protagonistul ”Oppenheimer”, actorul Cillian Murphy, alături de imagini ale unor explozii nucleare.
Pe 1 august a fost lansată o petiţie Change.org prin care se solicită ca Warner Bros şi Universal Pictures, studioul care a produs ”Oppenheimer”, să stopeze hashtagul ”#Barbenheimer” pe reţelele de socializare. Petiţia a colectat peste 22.600 de semnături până la această oră.
Hashtagul ”#NoBarbenheimer” a fost atunci larg distribuit pe reţelele de socializare, iar divizia japoneză a Warner a fost nevoită să critice public, într-un demers rar, compania-mamă din SUA, şi să-şi prezinte scuze săptămâna trecută.
Ce spun fanii japonezi
Mitsuki Takahata, actriţa care asigură vocea lui Barbie în versiunea japoneză dublată, a spus pe 2 august, într-o postare pe Instagram, că a rămas consternată când a văzut mema. ”Incidentul este foarte, foarte dezamăgitor”, a spus ea.
Cu toate acestea, fanii japonezi ai peliculei au spus că această controversă nu-i descurajează să vadă filmul la cinematograf.
”A fost neplăcut”, a spus Rie Takeda, o studentă de 24 de ani, referindu-se la memele #Barbenheimer create de fani. ”Dar filmul a fost radios, iar în plus, m-am distrat”, a spus ea.
Nu a fost anunţată data de lansare în Japonia a peliculei ”Oppenheimer”, criticată pentru că a ignorat în mare parte distrugerea celor două oraşe japoneze în 1945, precum şi cele 200.000 de decese în urma bombardamentelor.