Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a venit cu explicații și sfaturi despre cum să navigăm prin aceste vremuri economice tulburi. El a răspuns și la întrebări de genul dacă e bine să ținem banii la bănci, sau acasă.
Banii ținuți acasă, un risc
Adrian Vasilescu a fost întrebat despre cum ar putea, aceste riscuri de care vorbește Mugur Isarescu, să îl afecteze pe românul de rând. Întrebarea a fost adresată în contextul faptului că Mugur Isărescu vorbea și despre România care ar trebui „să intre la dietă”.
„În primul rând banii acasa nu aduc decât riscuri. Nu pot să aducă niciun venit, numai riscuri. Și riscul este mare, la urma urmei acești bani pot fi furați și dacă ți-i fură nu îi decontează nimeni. Pe de o parte în bănci depunerile populației sunt garantate până la 100.000 de euro per bancă, per persoană. Dacă într-o familie sunt trei oameni cu conturi în bănci, toti trei au garanții câte 100.000 de euro de persoană”, a spus Vasilescu.
„Uitați-va cum a fost în toate împrejurările critice. Sunt 11 milioane de persoane din populația româniei care au banii în bănci, și au deschis 16 milioane de conturi. S-au convins deja că au fost momente de criză, de expemplu când a început războiul din Ucraina, și-au retras banii din bănci și după aceea au venit cu banii înapoi.
Au fost zvonuri că băncile nu ar da, băncile nu au avut bani. Dar băncile au dat banii înapoi tuturor celor care au crezut că e bine să își scoată din bănci și până la urmă cei care au făcut asta au revenit cu banii în bănci”, a mai adăugat Vasilescu.
Banii și haosul economic
Ce se va întâmpla cu cursul euro, ce previziuni putem face în acest haos economic? – a mai fost întrebat specialistul. „Înainte de a face aceste previziuni vreau să vă spun care este realitatea. În momentul de față indicatorii din sistemul bancar sunt importanți pentru creditele românilor. Și toți vorbesc că vor crește creditele. ROBOR este un indicator care intră în compoziția dobânzii bancare. Dobânda este ROBOR pentru cei care au făcut credite înainte de mai 2019. Pentru ei, ROBOR este un indicator care intră în compoziția dobânzii. Deci e ROBOR plus cursul băncii. Ei bine, ce se întâmplă cu ROBOR. Sigur că el a urcat în ultima vreme, dar nu a urcat sub impulsul acestor evenimente. Urcarea ROBOR s-a produs înainte de începerea campaniei electorale.