Încep pregătirile pentru examenul de Bacalaureat 2025. Primele probe, cele de competenţe, iau startul la finalul lunii ianuarie 2025. Prezența elevilor va fi obligatorie, chiar dacă primesc doar calificative.
În 2025 Bacalaureatul începe pe 27 ianuarie,cu proba de competenţe la Limba şi Literatură română. Până pe 7 februarie trebuie să aibă loc restul probelor pentru competenţe lingvistice şi digitale. Ministerul Educaţiei a trimis procedura de derulare a acestor probe tuturor inspectoratelor şcolare judeţene, potrivit documentelor obţinute de edupedu.ro. Mulţi directori şi profesori îşi fac griji şi pentru vara care vine. Probele scrise ale bacalaureatului încep pe 10 iunie 2025, la patru zile după ce elevii de clasa a XII-a şi cei de a XIII-a termină cursurile.
Potrivit TVR, directorii trebuie să găsească soluţii atât pentru probele de competenţe, cât şi pentru cele scrise, din vară, în condiţiile în care bacalaureatul are loc, în premieră, în timpul anului şcolar. „Este un pic ciudat pentru ei, dar ne vom obişnui şi cu acest stil de abordare. De exemplu, în Estonia se dau mai multe competenţe, bacalaureatul este pe o perioadă mai lungă, la terminarea fiecărui modul. Un alt exemplu este modelul francez care 50% în notă de bacalaureat este implicată şi notă de la practică”, a declarat pentru postul național de televiziune Vasile Benedek, director Liceul Ioan Ossian, Şimleu Silvaniei.
Bacalaureat 2025. „Hotărârile se iau fără să fim consultaţi”
„Sigur că pare ciudat să îi întrebi în ianuarie pe elevi, pe unii care poate nici nu o să intre în bacalaureat, să îi întrebi de una şi alta, dar până la urmă examenele de competenţe lingvistice nu sunt chiar atât de complicate. Dacă nu ai învăţat să vorbeşti româneşte până în ianuarie clasa a XII-a nu cred că înveţi repede din ianuarie până în iulie”, a spus tot pentru TVR Mihai Bălună, redactor-şef Gazeta Matematică, profesor coordonator lot olimpici.
Mulţi directori şi profesori îşi fac griji şi pentru vara care vine. Probele scrise ale bacalaureatului încep pe 10 iunie 2025, la patru zile după ce elevii de clasa a XII-a şi cei de a XIII-a termină cursurile. Ministerul Educaţiei a decis să organizeze mai devreme bacalaureatul din cauza temperaturilor caniculare din iulie şi pentru ca absolvenţii să aibă timp suficient pentru înscrierea la facultăți din ţară sau din străinătate.
„Cum îşi permit decidenţii din ministerul Educaţiei să perturbe complet şcoala, pentru că atunci când se dau aceste probe, sălile trebuie eliberate, elevii trebuie aşezaţi câte unul în bancă, ai nevoie de zeci de săli 35.48 Hotărârile se iau fără să fim consultaţi”, a declarat la TVR Florina Rogalski, profesoară de Limba şi literatură română, Şcoala Centrală, Bucureşti.
Ministerul Educaţiei a decis să organizeze mai devreme bacalaureatul din cauza temperaturilor caniculare din iulie şi pentru ca absolvenţii să aibă timp suficient pentru înscrierea la facultăți din ţară sau din străinătate.
Citiți și: Anul şcolar 2024-2025: Elevii s-au întors la cursuri în al doilea modul