Au început probele scrise de la BAC 2023, sesiunea de toamnă. Candidații au susținut, miercuri, proba la Limba și literatura română. Cel mai mic numar de candidați din ultimii ani sunt înscriși la această sesiune, aproape 34 de mii. În premieră, toate lucrările sunt fi evaluate digitalizat.
UPDATE: Scanarea lucrărilor la Bacalaureat i-a luat pe nepregătite pe mulți dintre profesorii asistenți
Mai mulți profesori care au participat la prima probă a Bacalaureatului de toamnă au semnalat pe redactie@edupedu.ro o serie de probleme în așa-zisa digitalizare a evaluării de la examen. Profesorii asistenți au precizat că formarea pentru ceea ce aveau să facă, după ce candidații predau lucrările la examenul național de Bacalaureat 2023, a fost realizată practic, pentru cei mai mulți, miercuri la prima oră, până la intrarea elevilor în săli.
————————————————————————-
UPDATE: Peste 2.600 de candidați nu s-au prezentat la proba de Limba română la BAC 2023, sesiunea de toamnă. Care au fost subiectele
- Subiectele și baremele de corectare pentru proba de Limba română de la BAC 2023, sesiunea de toamnă, profilurile real și tehnologic.
——————————————————————————————
Această sesiune de toamnă a examenului de bacalaureat aduce o premieră pentru învățământul românesc în sensul în care absolut toate lucrările sunt evaluate digital, ceea ce înseamnă că la sfârșitul examenului fiecare elev merge la profesorul supraveghetor.
Profesorii evaluatori nu se vor mai folosi de acele borderouri scrise pe care se adună punctajele elevilor, ci vor face asta tot în cadrul platformei, printr-un sistem integrat care va calcula automat nota elevului și se speră că în acest fel, vor fi evitate acele situații în care era o diferență foarte mare între notele acordate de cei doi profesori corectori.
De această dată, dacă vor fi diferențe care depășesc un punct un punct și jumătate între notele acordate de cei doi profesori, lucrarea este distribuită automat către alți doi profesori corectori și aceștia din urmă vor pune și ei note, după care se va face o medie și se va decide care este nota pe care o merită candidatul.
Ce se va întâmpla dacă funcționează acest sistem
Este prima dată când se folosește acest sistem și se va vedea dacă funcționează. Reacțiile concurenților după examen, primii care trec prin acest sistem, sunt împărțite.
S-a ales sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat pentru a introduce acest sistem pentru că sunt mai puțini candidați, 34 de mii ale căror lucrări vor corectate astăzi la prânz prin acest sistem, în comparație cu o zi din sesiunea de vară a examenului de bacalaureat, când spre exemplu, sunt 120 de mii de candidați.
Dacă funcționează, sistemul se va aplica din acest moment la toate examenele naționale și de asemenea, ministrul educației intenționează să-l aplice și în cazul simulărilor.