Candidații înscriși la sesiunea de toamnă a examenului de BAC 2023 au susținut, joi, proba obligatorie a profilului, cea la Matematică sau la Istorie.
Examenul va începe la ora 9:00, iar elevii au la dispoziție trei ore pentru a rezolva subiectele primite. La sesiunea de vară a examenului de bacalaureat, 75% dintre candidați au promovat toate probele.
UPDATE: Ce subiecte au avut de rezolvat candidații la proba obligatorie a profilului?
Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, subiectele și baremele pentru proba obligatorie a profilului din cadrul sesiunii de toamnă a examenului de Bacalaureat 2023.
UPDATE: Subiecte traduse greșit primite la a doua probă de către candidații care au dat examenul în limba maternă
Candidații care au susținut, joi, proba la matematică la Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă, de la profilul științe ale naturii au primit un subiect tradus greșit, situația înregistrându-se în cazul celor care au dat examenul în limba maternă.
Eroarea a fost sesizată la aproximativ o oră de la începerea examenului, iar ulterior candidații au primit alte subiecte și le-a fost prelungit timpul pentru rezolvarea acestora.
La nivel național, această greșeală a afectat 133 de candidați, a declarat pentru HotNews.ro secretarul de stat din Ministerul Educației, Florian Lixandru. Potrivit acestuia, subiectele au ajuns greșit pe masa a 126 de candidați care au susținut examenul în maghiară, cinci în germană și doi în italiană.
„A fost o problemă cu un subiect tradus greșit. Varianta în limba română a fost corectă. S-a reparat greșeala și le-a fost prelungit timpul după o oră și jumătate. Noi am primit informația (n.red.: că traducerea a fost greșită) după o oră, o oră și 10 minute. Subiectul în limba română a fost corect. Problema a fost la subiectul de matematică, de la științe ale naturii”, a declarat Lixandru.
Ce au voie și ce nu au voie candidații în timpul examenului
Cei de la filiera teoretică, profil real (specializările mate-info, științele naturii), filiera vocațională (militar) și cea tehnologică susțin examenul la Matematică, iar cei de la filiera teoretică – profilul umanist și filiera vocațională (profil artistic, sportiv, unele specializări de la profil pedagogic, profil teologic etc.) dau examen la Istorie, anunță Edupedu.ro.
Candidații trebuie să aibă la ei actul de identitate pentru a putea fi legitimați, începând cu ora 8:30, când ușile sălilor de examen se închid și rămân cu profesorii asistenți pentru instructaj.
„Pe foaia de examen, candidații au voie să scrie numai cu cerneală sau cu pastă de culoare albastră. Pentru executarea schemelor şi a desenelor pot folosi şi creion. Pentru probele scrise la disciplinele Matematică şi Geografie, candidaţii pot să utilizeze instrumente de desen.
Se interzice folosirea, în timpul probelor scrise, a mijloacelor de calcul, cu excepția
instrumentelor compensatorii prevăzute pentru candidații cu tulburări specifice de
învățare. Se foloseşte numai hârtia distribuită candidaţilor de către asistenţi.
Candidaţii care doresc să corecteze o greşeală vor tăia fiecare rând din pasajul greşit cu o
linie orizontală”, se arată în informarea Ministerului Educației.
Calendar Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă
- 16 august 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
- 17 august 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
- 18 august 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
- 21 august 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
- 25 august 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 18.00)
- 26 – 28 august 2023: Rezolvarea contestațiilor
- 29 august 2023: Afișarea rezultatelor finale
Lucrări corectate digitalizat la Bac 2023, sesiunea de toamnă
Ministerul Educației, Ligia Deca, a anunțat că, în premieră, toate lucrările la Bacalaureat 2023 – sesiunea de toamnă, vor fi corectate digitalizat.
„Un pas uriaș, de care sistemul de învățământ are mare nevoie. Nu vom mai transporta lucrări dintr-un județ în altul pentru evaluare, se reduce considerabil riscul producerii unor erori în momentul transcrierii notelor de pe borderou pe lucrare sau de pe lucrare în aplicație, în vederea afișării.
Sunt doar câteva dintre beneficiile evaluării digitalizate. Adaug faptul că lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu către profesori evaluatori din alt județ decât județul din care provin candidații, printr-un click.”, a anunțat Ligia Deca.
Ministerul precizează că procesul de corectare digitalizată a lucrărilor nu implică schimbări în ceea ce privește criteriile de evaluare/baremele și tipurile de subiecte pentru probele scrise ale examenului de bacalaureat.