Rezultatele finale de la sesiunea de toamnă a examenului de BAC 2023 au fost publicate marți, 29 august, pe site-ul bacalaureat.edu.ro și în centrele de examen, în format anonimizat, conform calendarului oficial.
Rezultatele inițiale au fost anunțate pe 25 august. Rata cumulată de promovare a fost de 29,8%, potrivit site-ului oficial al Ministerului Educației. Asta înseamnă că mai puțin de 3 din 10 candidați au promovat la cea de-a doua sesiune de Bacalaureat.
UPDATE: Corectarea digitalizată a adus cel mai mare procent de note greșite din ultimii 10 ani
Dintr-un total de 12.031 de contestații depuse la această sesiune de BAC, pentru 11.364 au fost modificate notele în plus sau în minus, potrivit dosarului de presă al Ministerul Educației. Asta înseamnă 94,5% la sută dintre lucrări au avut note modificate într-un fel sau altul.
Spre exemplu, la proba de limbă și literatura română au fost modificate 96% dintre note. În primul an în care toate lucrările de la sesiunea de BAC 2023 au fost corectate digitalizat se înregistrează cel mai mare număr de note greșite, corectate după contestații, din ultimii 10 ani.
- Rezultatele finale (după soluționarea contestaţiilor) au fost afișate, iar listele, pe județe pot fi consultate AICI.
- Anul acesta a fost cel mai mic număr de înscriși la a doua sesiune de BAC din ultimii 18 ani, peste 33.900. Doi din trei tineri înscriși la Bac-ul de toamnă sunt din promoția 2023.
- Rezultatele inițiale ale sesiunii de toamnă a BAC-ului 2023 arătau că mai puțin de 3 din 10 candidați au promovat a doua sesiune de BAC 2023.
Câți candidați au fost înscriși la BAC 2023 – sesiunea de toamnă?
Candidații nemulțumiți de rezultate au putut depune contestații pe 25 august, în intervalul orar 12:00-18:00, atât în format standard/letric, cât și electronic. Ca urmare a soluționării contestației, nota finală modifică, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.
Nota minimă de promovare pentru fiecare probă este 5 (cinci), iar media finală necesară pentru a promova examenul de BAC este cel puțin 6 (șase).
Peste 33.900 de candidați s-au înscris la sesiunea de toamnă. Dintre aceștia, 11.300 au fost din promoțiile anterioare, ceea ce înseamnă că 2 din 3 tineri înscriși la Bacalaureatul de toamnă sunt din promoția curentă.
Prin comparație, sesiunea din acest an are cel mai mic număr de înscriși din ultimii 18 ani. Raportat la cei prezenți din promoția curentă, cifrele arată o prezență similară cu cea de anul trecut.
Prima sesiune de examene cu lucrări corectate digital
Este pentru prima dată când toate lucrările de la un examen național sunt evaluate digitalizat, după cum au susținut ministrul Educației, Ligia Deca și secretarii de stat Florian Lixandru și Sorin Ion.
Anunțată încă de luna trecută, digitalizarea lucrărilor a constat în scanarea foilor fizice si transferarea lor pe un server, în format pdf.
Începând cu această sesiune a examenului naţional de bacalaureat, Ministerul Educaţiei a generalizat evaluarea digitalizată a lucrărilor. Procesul nu a implicat schimbări în ceea ce priveşte criteriile de evaluare/baremele şi tipurile de subiecte pentru probele scrise.
În schimb, oferă o serie de avantaje importante, cum ar fi eliminarea costurilor aferente transportului lucrărilor dintr-un judeţ în altul, în vederea evaluării, implicit a birocraţiei (borderourile individuale de notare, precum şi cele finale sunt generate automat, odată cu finalizarea evaluării); reducerea timpului de lucru destinat evaluării; transmiterea, în mod automat şi aleatoriu, către alţi doi evaluatori, a lucrărilor pentru care diferenţa dintre notele acordate de cei doi evaluatori iniţiali este mai mare de un punct; scăderea riscului erorii umane în privinţa calculului notei finale, a acordării altor punctaje decât cele din baremul de corectare, a introducerii notelor de pe lucrare în calculator în vederea afişării rezultatelor; posibilitatea realizării unor analize complexe pe baza rezultatelor înregistrate la examenele naţionale, pe itemi, categorii de elevi sau şcoli pentru a valorifica rezultatele evaluării în beneficiul elevilor.