Conform raportului anual privind averea individuală realizat de UBS, avuția globală a crescut cu 4,2% în 2023, după o contracţie de 3% în 2022. Elveţia se află pe primul loc în ceea ce priveşte averea medie per adult, urmată de Luxemburg, Hong Kong şi Statele Unite. Acesta este un semn bun al redresării economiei globale după un an dificil pentru mulţi.
În ultimul deceniu, Avuția Globală a crescut semnificativ, conform raportului Credit Suisse devenit acum UBS. În 2023, acesta indică o creștere de 4,8% în Europa și Orientul Mijlociu, cu o avere medie de 166.000 dolari per adult. Regiunea Asiei Pacific s-a clasat pe locul doi cu o creștere de 4,4% și o avere medie de 156.000 dolari per adult, în timp ce America a ocupat locul trei cu o creștere de 3,6% și o avere medie de 146.000 dolari per adult.
Potrivit raportului, după un declin în 2022 ca urmare a consolidării dolarului, averile globale au început să crească din nou în 2023. Această creştere a fost stimulată de încetinirea inflaţiei, ceea ce a dus la o creştere reală mai mare (8,4%, faţă de nivelul prezentat anterior de 4,2%). Astfel, averile individuale au continuat să se dezvolte şi să prospere în pofida unei turbulenţe inițiale pe piaţa monetară.
Economii mici, profituri mari
Potrivit unui studiu, Elveţia are cea mai mare avere medie pe adult din lume, în valoare de aproximativ 709.000 dolari. Această cifră a fost suficientă pentru a menţine ţara pe primul loc în clasament, urmată de Luxemburg cu 607.000 dolari, Hong Kong cu 582.000 dolari şi SUA cu 564.000 dolari (având o scădere de un loc faţă de anul precedent).
Topul celor mai bogate 10 tari este completat de Australia, Danemarca, Noua Zeelanda, Singapore, Norvegia si Canada. Toate acestea au o avere medie per adult de peste 375.000 dolari. Printre marile economii care se numara in acest clasament se afla Marea Britanie (350.000 dolari), Franta (329.000 dolari) si Germania (264.000 dolari).
România se află pe locul 22 într-un studiu privind avuția din 56 de economii mondiale, cu o avere medie ușor peste 225.000 dolari. Aceasta depășește Japonia și Italia, aflate pe locurile următoare și care totalizează împreună 92% din avuția globală.

Creșterea economică în ţările emergente aduce și o înflorire a noilor clase de avuţii. În ţările cu economii emergente, există o creştere semnificativă a numărului de persoane care devin bogate datorită antreprenoriatului, investițiilor sau alte surse de venit. Această schimbare oferă noi oportunităţi şi provocări pentru aceste ţări.
Conform datelor din ultimul an, ţara cu cea mai mare creştere a avuţiei a fost Turcia, cu un impresionant procent de 157.78%, mult peste alte state care au înregistrat o creştere de doar 30% sau mai puţin. Qatar, Rusia, Africa de Sud şi Israel se numără printre celelalte state care au obţinut rezultate remarcabile în domeniul avuţiei.
De când am publicat primul nostru raport în 2010, China a avut cea mai rapidă creștere economică din lume, cu o creștere de 185%, aproape la fel de impresionantă ca și cazul excepțional al Kazahstanului (cu o creștere de 190%). Qatarul, Israelul și India au urmat imediat, toate cu o dublare a economiei lor.
Cu toate că Spania este una dintre cele patru țări din lume unde avuția a scăzut în ultimii 13 ani (cu 1%), alături de Italia, Grecia și Japonia (care a experimentat o scădere bruscă de 23%).
Acest raport explorează şi clasifică ţările în funcţie de inegalităţile din distribuţia bogăţiilor. La vârful listei se află Africa de Sud, Brazilia, Emiratele Arabe, Arabia Saudită, Suedia şi SUA, cu cele mai mari diferenţe în distribuţie. Pe de altă parte, Belgia este lider în egalitatea distribuţiei urmată de Qatar, Australia, Japonia şi Spania.
Mii de oameni au dobândit bogăție impresionantă
Unul din aspectele importante prezentate în raport se referă la numărul de milionari pe țară (oameni cu avere individuală de peste un milion de dolari): SUA ocupă prima poziție, cu aproximativ 22 de milioane de persoane, reprezentând aproape două din cinci în întreaga lume. China are peste șase milioane de milionari, Marea Britanie trei milioane și Japonia și Franța câte 2,8 milioane.
În prezent, între unu şi două milioane de persoane din ţări precum Coreea de Sud, Canada, Australia, Elveţia, Italia, Olanda şi Spania au o avere personală de peste un milion. Potrivit raportului recent, se estimează că numărul acestora ar putea creşte la 1,3 milioane în următorii cinci ani.
Chiar dacă cifrele sunt impresionante, doar 1,5% din totalul populației din țările analizate sunt milionari.
Urcarea în top nu este imposibilă
Potrivit raportului, în viitorul apropiat, unul din trei oameni se va afla pe o treaptă diferită a scării de avere (în care UBS a inclus patru situații: avuturi sub 10.000 de dolari, între 10.000 și 100.000 de dolari, între 100.000 și un milion și peste un milion).
Se preconizează că, în deceniile următoare, se va face un transfer mondial de active de peste 83.000 trilioane de dolari, o sumă echivalentă cu economia globală pe durata unui an. Aceste transferuri se vor face prin situaţii precum moştenirea patrimoniului şi vor începe cu transferuri orizontale între soţi după moartea unuia dintre ei, iar mai apoi vor ajunge la următoarea generaţie.
CITIȚI ȘI: Austria cere explicații lui Orban pentru vizitele la Moscova