Avocatul prahovean Vlad Nichita, cercetat în legătură cu fraudele imobiliare care vizează complexurile City Gate şi White Tower, a fost plasat sub control judiciar.
Avocatul Vlad Nichita, plasat sub control judiciar
Avocatul originar din Prahova fusese reținut pentru 24 de ore după efectuarea mai multor percheziții urmate de audieri. În cele din urmă, anchetatorii l-au plasat sub control judiciar.
Autoritățile mai arată că în același dosar a mai fost plasată sub control judiciar o altă persoană pentru 60 de zile.
”La data de 27.03.2025, procurorii Parchetului de pe lângș Curtea de Apel Ploiești au dispus reținerea inculpatului, avocat în cadrul Baroului Prahova, pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la exercitarea fără drept a unei profesii, instigare la înșelăciune sub forma tentativei și evaziune fiscală, reținându-se în sarcina acestuia că: în perioada noiembrie 2024-martie 2025, a determinat și ajutat o altă persoană, ce nu avea formațiune juridică ori mandat expres de la persoanele vătămate, promitenți-cumpărători în dosarul cunoscut sub numele de City Gate, să întreprindă o serie de activități specifice profesiei de avocat (spre exemplu, oferirea de consultații cu caracter juridic, reprezentarea în fața procurorilor PCA Ploiești, a judecătorilor Curții de Apel Ploiești și a unui notar public, întocmirea de cereri în vederea ridicării sau restrângerii sechestrului instituit de PCA Ploiești) cu scopul de a induce în eroare persoanele vătămate să depună cereri de ridicare a sechestrului asigurator, pentru ca, odată ridicat sechestrul, inculpatul să dispună după bunul plac cu privire la apartamentele construite în complexul City Gate.”, a transmis PCA Ploiești.
Numeroase percheziții făcute în acest dosar
Procurorii au efectuat, miercuri, cinci percheziții la cabinetul controversatului avocat, precum și la locuințele acestuia. Au fost efectuate percheziții și la locuința și biroul unei alte persoane cercetate în acest dosar. Mai precis, este vorba despre o femeie care ar fi făcut servicii specifice profesiei de avocat, fără a avea acest drept.
”În fapt, în perioada 18.10.2016 – 20.10.2023, un dezvoltator imobiliar din Ploiești, prin folosirea de mijloace frauduloase, respectiv convenții scrise autentificate de către trei notari publici din Ploiești, a indus în eroare un număr de 16 persoane vătămate, cauzându-le acestora un prejudiciu total în valoare de 985.500 euro și 424.091 lei (în total 1.071.174 euro). În concret, dezvoltatorul imobiliar încheia promisiuni de vânzare-cumpărare ale unor apartamente de locuit, urmate de achitarea integrală de către persoanele vătămate a contravalorii acestora și apoi le înstrăina prin contracte de vânzare-cumpărare în formă autentică către alte persoane.”, se arată într-o altă informare transmisă de procurori.