Un avocat celebru a explicat, în exclusivitate pentru Oficiul de stiri, care sunt neregulile și cum pot fi îndreptate erorile care s-au strecurat în Ordonanța de Urgență care a pus pe jar șoferii.
Tonel Pop, un avocat celebru a explicat, în exclusivitate pentru Oficiul de stiri, care sunt neregulile și cum pot fi îndreptate erorile care s-au strecurat în ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 84 din 28 iunie 2024, care a pus pe jar șoferii și a generat proteste la nivel național.
În context, celebrul avocat Tonel Pop a precizat: „Chiar dacă, la prima vedere, ordonața în cauză poate părea abuzivă și, mai mult decât atât, atunci când momentul apariția ei nu este unul fericit, ca orice normă legală dată în mod pripit poate fi, totuși, corectată, natural, de către legiuitor sau de către Curtea Constituțională.”.
Avocat celebru despre ordonanța care a pus pe jar șoferii
Celebrul avocat Tonel Pop a explicat, pentru Oficiul de stiri, legat de Ordonanța de Urgență care a pus pe jar șoferii :
„În opinia mea cu ceva zeci de ani de experiență în domeniu, aceste măsuri nepopulare, ce par la prima vedere chiar represive împotriva conducătorilor auto, ca să nu mai vorbesc de cei care vor să profeseze în această meserie și să-și câștige existența din asta, măsurile trebuiau luate „la pachet” cu cele prin care se reglementează obținerea unei baze legale, materiale, tehnice și logistice pentru a se putea obține și testele de sânge pentru alcool și droguri în maxim 48–72 de ore!”.
S-a pus căruța înaintea cailor
Ordonanța de Urgență care a pus pe jar șoferii. În opinia renumitului avocat, măsurile de sancționare a conducătorilor auto ar fi trebuit să fie însoțite de certitudini care pot demonstra dacă, într-adevăr, rezultate obținute cu ajutorul unui aparat de măsurare a alcoolemiei sunt certe.
La acest moment, din punctul meu de vedere „s-a pus căruța înaintea cailor” (chiar dacă intențiile au fost bune și urgente) și nu mai există decât soluția de a se amâna punerea în aplicare a Ordonanței în speță, pentru a nu se degenera într-o revoltă chiar populară susținută, natural, de presă și specialiști, tocmai în mijlocul alegerilor.
Diferența dintre etilometre și etiloteste
Ordonanța de Urgență care a pus pe jar șoferii. În ceea ce privește controalele cu aparatura din dotarea poliției, folosite pentru depistarea „pe loc” a alcoolului și a drogurilor în organism precizez un fapt puțin cunoscut, respectiv că doar etilometrele sunt miljloace tehnice omologate și verificate metrologic și, astfel, supuse controlului legal către Biroul Român de Metrologie Legală, a subliniat celebrul avocat Tonel Pop.
Etilometrul este certificat ca instrument de măsurare și respectă normele internaționale.
Polițiștii susțin că, față de etilotest, etilometrul este precis și, ca atare, poate fi folosit direct în instanță, fără să fie nevoie și de probe biologice.
De altfel, în România Certificatele de Etalonare se eliberează doar către Institutul Național de Metrologie București, nicio altă entitate teritorială DRML – Direcție Regională de Metrologie Legală nu eliberează Certificate de Etalonare pentru Etiloteste/Alcoolteste ci doar pentru etilometre.
Eliminarea treptată a etilotestelor
Ordonanța de Urgență care a pus pe jar șoferii. Celebrul avocat Tonel Pop recomandă eliminarea treptată a etilotestelor pentru care se efectuează doar „calibrarea” de către producător sau service-ul autorizat de acesta, fără certificare metrologică de stat.
De asemenea, nici echipamentele pentru testarea împotriva consumului de droguri la volan, celebrele drug test, nu există certificate metrologice, ci sunt doar certificate de către producător.
Acestea sunt mijloace tehnice certificate și sunt verificate doar periodic de către producător sau serviciul autorizat de acesta, precizează celebrul avocat Tonel Pop.
Dilema din Ordonanța care a pus pe jar șoferii
Întrebat de Oficiul de stiri despre testarea care indică până la 0.10 la mie, o valoare foarte mică, de altfel, care, conform Ordonanței, polițiștii pot suspenda permisul de conducere și șoferul și nu mai are dreptul să ceară analize de sânge la Institutul Național de Medicină Legală (INML) decât dacă are peste 0.11 la mie, celebrul avocat Tonel Pop a răspuns:
„În ceea ce privește reclamațiile privind lipsa posibilităților de a face analize de sânge la o concentrație mai mică de 0,10, în urma detectării cu etilotestul, putând astfel, mai nou, doar repetarea testării în aerul respirat, consider că este o reglementare nefericită”.
Avocat celebru despre cum se poate înregistra alcoolemia fără ca șoferii să fie de vină
Ordonanța de Urgență care a pus pe jar șoferii. Mai exact, explică celebrul avocat Tonel Pop, reacțiile publice împotriva acestei Ordonanțe de Guvern s-au bazat tocmai pe reclamațiile și solicitările conducătorilor auto care se plângeau că pot fi înregistrate valori pozitive la alcooltest atunci când șterg bordul mașinii cu spirt sau au un parfum care poate ieși pozitiv la alcool. Acest fenomen a apărut mai ales în perioada pandemiei atunci când s-au folosit foarte mulți dezinfectați.
Șoferii au avut o idee bună care s-a întors împotriva lor
Avocat Tonel Pop: „Deci s-a pornit de la o idee bună de la șoferii care au solicitat o schimbare legislativă dar s-a ajuns ca acest fapt să se întoarcă ca un bumerang împotriva lor, cel puțin în forma redactată în prezent.”.
Celebrul avocat a mai explicat: „Mai concret este salutară ideea de a se face și o a doua testare la valori foarte mici, dar nu poate fi eliminat dreptul cetățeanului de a face testarea sângelui, aceasta fiind singura valoare certă din punct de vedere medico-legal și față de care, astfel, se impune, în mod obligatoriu să țină cont organele statului.”.