Alte avioane F-16, celeonate de România, au aterizat în Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii. Numărul trupelor belgiene va crește pentru a susține exercițiile la nivel de brigadă.
Trei avioane F-16 Fighting Falcon, avansatonate de România de la Regatul Norvegiei, au aterizat vineri, 13 decembrie, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare. MApN transmite, pe de altă parte, că oficialii belgieni au reconfirmat angajamentul solid față de participarea la Grupul de Luptă NATO din România. Astfel, în anul 2025, numărul trupelor belgiene va crește pentru a susține exercițiile la nivel de brigadă. Au fost salutate rezultatele remarcabile obținute în cadrul Grupului de Luptă NATO, de la Cincu, aflat sub comanda Franței, atât din perspectiva dezvoltării infrastructurii, cât și a instruirii în comun.
Avioane și trupe NATO trimise în România
Secretarul de stat din MApN pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-au întâlnit cu ministrul Apărării din Regatul Belgiei, Ludivine Dedonder, și cu șeful Statului Major al Apărării, generalul Frederik Vansina. Întânirea a avut loc la Centrul Național de Instruire Întrunită Getica din Cincu, Brașov. „Prezența militarilor belgieni alături de cei francezi, luxemburghezi și spanioli, în cadrul Grupului de Luptă al NATO de la Cincu reprezintă o dovadă a unității și solidarității aliate în fața unui mediu de securitate tot mai complex”, a subliniat secretarul de stat român.
Nou lot de avioane F-16 Fighting Falcon
Achiziția noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferente va asigura creșterea securității României prin executarea apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de ritm și în situații de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comanda NATO. Cu cele trei aeronave sosite vineri, Escadrila 48 Vânătoare dispune de 15 aeronave F-16, achiziționate de la Regatul Norvegiei împreună cu pachetul de bunuri și servicii aferente. Conform Concepției de realizare graduală a capacității de apărare aeriană, în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”, Guvernul României a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul de siguranță a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic inițial și a unui pachet de bunuri și servicii complementare (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii). Cele 32 de avioane vor fi livrate în stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o muncă de tranziție, de minimum 10 ani, către avioanele de generație a V- a, ceea ce face ca avioanele de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două țări NATO aliate.
Centrul European de Instruire F-16 din România
Avioane și trupe NATO trimise în România. În marja vizitei oficiale efectuate la Haga, ministrul Angel Tîlvăr a semnat joi, 12 decembrie, împreună cu omologul olandez, Ruben Brekelmans, o scrisoare de intenție care reafirmă angajamentul celor două state de a consolida și extinde pe viitor colaborarea în cadrul Centrului European de Instruire F-16 din România. Documentul semnat reflectă determinarea comună a României și a Regatului Țărilor de Jos de a sprijini instruirea piloților din state aliate și partenere în cadrul acestui centru modern, care utilizează cele 18 aeronave F-16 furnizate de partea olandeză.„Prin acest parteneriat, demonstrăm încă o dată că investițiile în apărare sunt esențiale pentru securitatea regiunii Mării Negre. Eforturile comune ale României, Regatului Țărilor de Jos și sprijinul companiei Lockheed Martin reprezintă un exemplu concret de colaborare pentru întărirea capacităților de apărare. La peste un an de la operaționalizarea Centrului, rezultatele sunt clare: atât piloții români, cât și cei ucraineni beneficiază de un program de pregătire avansat. Vom continua să extindem aceste activități, contribuind direct la securitatea spațiului aerian național și aliat”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.
Avioane și trupe NATO trimise în România
Avioane și trupe NATO trimise în România. MApN precizează că Centrul European de Instruire F-16 reflectă angajamentul României de a oferi un mediu de pregătire la cele mai înalte standarde, cu acces la resurse tehnice și expertiză de ultimă generație. Centrul este destinat în principal pregătirii piloților români, dar oferă oportunități de pregătire și pentru piloți din state aliate și partenere, precum și pentru instruirea personalului tehnic. Prima serie de piloți români a finalizat cu succes programul de instruire în luna iulie a acestui an, iar patru piloți ucraineni se află în prezent în pregătire în cadrul Centrului. Prin această inițiativă, România contribuie activ la consolidarea securității regionale.
CITIȚI ȘI: Ambasadoarea SUA vizite strategice la Kogălniceanu și Deveselu. Ce a discutat cu Angel Tîlvăr