Climatologii trag un semnal de alarmă: România va fi afectată de fenomene meteorologice tot mai intense în următorii ani, în contextul schimbărilor climatice globale. Valurile de căldură, furtunile cu grindină și chiar tornadele vor deveni tot mai frecvente, iar intensitatea acestora va crește considerabil. Iar încălzirea globală, prin accelerarea ciclurilor meteorologice, joacă un rol esențial în aceste schimbări. După prăpădul făcut de ciclonul Boris în Europa, inclusiv în țara noastră, realizăm că fenomenele meteo au manifestări mai violente decât au avut vreodată.
Avertismentul climatologilor pentru România. Ce urmează după ciclonul Boris
Climatologii avertizează că România va fi tot mai expusă fenomenelor meteorologice extreme în viitorul apropiat, iar intensificarea acestora este inevitabilă pe fondul încălzirii globale.
Roxana Bojariu, unul dintre climatologii de renume din România, a explicat că intensitatea fenomenelor meteo este direct legată de cantitatea de vapori de apă din atmosferă, care crește din cauza evaporării mai intense a oceanelor și mărilor.
„Nu neapărat vor fi mai multe cicloane, cât intensitatea lor va crește foarte mult, pentru că intensitatea este alimentată de această cantitate sporită de vapori de apă ce se află în atmosferă ca urmare a unui ciclu intensificat al apei. Suprafețele calde ale oceanelor, ale mărilor furnizează acești vapori de apă printr-o evaporare mai intensă”, a explicat Bojariu, a Antena3.
Sezonul ciclonic din bazinul mediteranean a început deja
Sezonul ciclonic din bazinul mediteranean a început deja, iar unele dintre aceste cicloane pot afecta și România, potrivit climatologului Roxana Bojariu.
„Evident că o parte dintre ele ne pot afecta și pe noi, în cazurile extreme, atunci când traiectoria lor trece și peste Marea Neagră. Intensitatea lor crește, tocmai pentru că marea este o sursă de vapori de apă care, pe condiții specifice, înseamnă o cantitate sporită de precipitații”, a precizat climatologul.
De ce devin extreme fenomenele meteo
Unul dintre aspectele cele mai îngrijorătoare este că, în sezonul rece, intensitatea sistemelor meteorologice va crește. Roxana Bojariu a subliniat că aceste sisteme de vreme extremă sunt alimentate de încălzirea globală, explicând că toate fenomenele meteo sunt, într-un fel sau altul, influențate de acest fenomen.
„Toate sistemele de vreme sunt până la urmă alimentate într-un fel sau altul de încălzirea globală, de aici și caracterul lor extrem, dacă le comparăm cu cele de acum mai multe decenii”, a afirmat Roxana Bojariu.
Cum va fi vremea în zilele următoare
Deși nu se așteaptă la un ciclon iminent care să afecteze România, Bojariu a atras atenția asupra importanței urmăririi prognozelor meteorologice și a alertelor de tip nowcasting, care oferă informații rapide despre fenomenele cu dezvoltare accelerată.
„Vor mai fi precipitații în zilele ce vin, mai ales săptămâna viitoare în vestul țării, dar în general, față de alte zone ale Europei, acum noi vom trece totuși printr-o perioadă mai liniștită din acest punct de vedere”, a spus ea.
Pericolul creșterii nivelului Dunării
Cu toate acestea, climatologul a subliniat necesitatea unei atenții sporite din partea autorităților, mai ales în privința viiturilor pe Dunăre, precum și a altor fenomene neprevăzute care pot apărea din cauza schimbărilor climatice rapide.
„Evident că trebuie să urmărim cu atenție toate actualizările prognozelor meteo și inclusiv acele prognoze cu anticipare de tip nowcasting, pentru că în sistemul complex climatic pot să apară și fenomene cu dezvoltare foarte rapidă. Aceste sisteme de prognoză, de alertare, de avertizare ne pot aduce informații foarte utile”, a adăugat Roxana Bojariu.
Impactul încălzirii globale asupra României
România, deși nu se confruntă cu aceleași fenomene extreme ca alte regiuni ale globului, resimte deja efectele schimbărilor climatice. Specialiștii avertizează că ne putem aștepta la perioade de secetă urmate de precipitații abundente, care pot genera inundații rapide, precum și la o creștere a numărului de furtuni și valuri de căldură. În acest context, climatologii subliniază importanța adoptării unor măsuri urgente pentru adaptarea la noile condiții climatice și pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.