Jocurile Olimpice de la Paris ar putea fi cele mai călduroase înregistrate vreodată, potrivit unui raport citat de The Guardian. Avertismentul în ceea ce îi privește pe sportivii participanți este îngrijorător.
Odată cu valul sufocant de căldură din toată Europa, tot mai mulți sportivi și-au exprimat îngrijorarea privind canicula extremă prognozată în perioada Jocurilor Olimpice, potrivit The Guardian. Avertismentul sportivilor, dar și al experților, vine după ce au fost analizate temperaturile de la jocurile din 2021, din Tokyo, care au fost numite cele mai fierbinți din istorie.
Atunci s-au folosit scaune cu rotile pentru a scoate atleții de pe arene. Tot la Tokyo, jucătorul de tenis Medvedev și-a exprimat chiar în mijlocul unui meci temerile legate de o tragedie. „Acum știm că Jocurile de la Paris au potențialul de a depăși recordul de căldură de la Tokyo”, a declarat Emma Pocock, director executiv al FrontRunners, una dintre organizațiile care au elaborat raportul.

Jocurile Olimpice: Temperaturile anuale din capitala Franței s-au încălzit cu 1,8°C
Pocock a descris raportul Rings of Fire ca un „țăruș în pământ” și, totodată, un apel urgent către cei din conducerea sportului pentru a lua măsuri cu privire la încălzirea globală. Din 1924, când Parisul a găzduit ultima dată Jocurile Olimpice, temperaturile anuale din capitala Franței s-au încălzit cu 1,8°C, în timp ce, în medie, există cu 23 mai multe zile „fierbinți” (+25°C) și cu nouă mai multe zile „toride” (+30°C) pe an.
Comitetul Olimpic Internațional a transmis că riscurile pentru atleții care concurează în condiții de căldură extremă încep de la arsurile solare până la epuizare sau chiar colaps din cauza insolației care pune în pericol viața. În 2003, în iulie și august, un val de căldură record a dus la peste 14.000 de decese în Franța.
Mai mulți sportivi medaliați prezenți la ultimele Jocuri Olimpice depun mărturie despre situațiile periculoase cu care s-au confruntat, uneori cu riscul vieții. Marcus Daniell, jucător de tenis și medaliat cu bronz din Noua Zeelandă, a spus: “La Jocurile Olimpice de la Tokyo, am simțit că nivelul căldurii era la limita riscului real – tipul de risc care ar putea fi fatal”. Raportul menționează consecințele încălzirii globale asupra performanței sportive, variind de la perturbarea somnului până la leziuni legate de căldură.
Pentru a evita o potențială tragedie
„Pe măsură ce temperaturile globale continuă să crească, schimbările climatice ar trebui privite din ce în ce mai mult ca o amenințare existențială pentru sport’, a declarat Lordul Sebastian Coe, președintele World Athletics și cvadruplu medaliat olimpic. Pentru a evita o potențială tragedie, raportul stabilește cinci recomandări pentru autoritățile sportive: programare inteligentă pentru a evita căldura extremă, asigurarea siguranței sportivilor și fanilor prin planuri mai bune de rehidratare și răcire, oferirea de modalități sportivilor de a vorbi despre schimbările climatice, consolidarea colaborării între organizațiile sportive și sportivii în campanii de conștientizare a schimbărilor climatice și reevaluarea sponsorizării combustibililor fosili în sport.
De asemenea, au fost ridicate preocupări separate cu privire la statutul râului Sena care trece prin Paris. Este setat să găzduiască o paradă cu barca în timpul ceremoniei de deschidere, precum și evenimente de triatlon și maraton de înot, dar ploile abundente au dus la curenți puternici și au degradat calitatea apei.
Nu numai sportivii pot fi în pericol. Și mâncarea pregătită pentru ei ar putea „suferi” în cazul căldurii excesive. Mai ales că nu e voba despre orice fel de mâncare…

Jocurile Olimpice: Nu vă gândiți că este vorba despre alimentație „normală”
Jocurile Olimpice 2024 de la Paris prezintă și unele aspecte…gastronomice. Respectiv, restaurantul din satul olimpic – descris de presă ca având „dimensiuni faraonice”, va fi deschis non-stop și va oferi sportivilor peste 500 de mâncăruri create de bucătari renumiți. Nu vă gândiți că este vorba despre alimentație „normală”: fiecare fel de mâncare este gândit într-un anumit fel.
Peste 200 de naționalități vor participa la evenimentul sportiv de la Paris, așa că este de înțeles diversitatea de rețete. „Sportivii au diete fără gluten, proteice, pe bază de plante. Trebuie așadar să și hrănim un atlet, dar să-l și mulțumim!”, spune Nathalie Bellon-Szabo, director global Sodexo Live! Compania franceză de servicii alimentare Sodexo Live! este cea care a fost selectată pentru a gestiona serviciile de catering în satul sportivilor şi în cele 14 spaţii de desfăşurare a Jocurilor de la Paris. „Pregătesc un fel pe care sportivii îl vor putea mânca cu tapioca, într-o concentrație de bulion de legume”. Așa își prezintă una dintre rețete Alexandre Mazzia, bucătar cu 3 stele Michelin. Fiecare fel de mâncare este gândit astfel încât să asigure necesarul nutrițional pentru un sportiv, dar și ceva în plus, ceva ce ține de renumită savoare a bucătăriei franceze, potrivit TVR.
„Suntem mândri să putem primi întreaga lume, să reprezentăm Franța, acel savoir faire, să evidențiem moștenirea noastră și artizanii noștri. Este o incredibilă sursă de mândrie să putem arăta că putem satisface toate nevoile nutriționale și energetice ale tuturor sportivilor din întreaga lume, cu o unicitate, cu un stil culinar diferit. Iar asta este fantastic!”, a mai adăugat Mazzia.
Din cele peste 500 de rețete, în fiecare zi vor fi prezentate 120 de specialități, din care o treime vor fi vegetariene. Aproximativ 80% dintre produse vor proveni din Franța. Pâine proaspăt coaptă, brânzeturi selecte şi o ofertă largă de legume se vor număra printre mesele care le vor fi oferite sportivilor şi vizitatorilor în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris din 2024 – inclusiv, bineînţeles, mâncăruri gourmet create de renumiţi bucătari francezi, relatează AP.
Citiți și: Adevărul despre Regele Charles. Starea reală de sănătate