În contextul avertizărilor hidrologilor privind riscurile de viituri pe sectorul românesc al Dunării, autoritățile sunt în stare de alertă și monitorizează situația în timp real. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat joi că cel mai probabil vârful de debit al Dunării se va înregistra la sfârșitul lunii septembrie, menționând că, în acest moment, nu ar trebui să existe probleme majore.
Autoritățile în alertă în așteptarea viiturii pe Dunăre: „Vârful de debit va fi la sfârșitul lunii”
„Fără îndoială că suntem în alertă. Colegii mei sunt convocați aproape zilnic pe acest subiect. Vârful de debit îl vom înregistra cel mai probabil la sfârșitul acestei luni, fie pe data de 28, fie pe data de 29 septembrie, în funcție de precipitațiile pe care le avem și în Serbia, și în bazinul superior al Dunării”, a explicat ministrul.
Totuși, Fechet a amintit experiența anului 2006, când debitul Dunării la intrarea în țară, la Baziaș, a atins un record de 15.800 metri cubi/secundă, și a precizat că România ar trebui să gestioneze fără probleme un debit de 9.500 – 9.800 metri cubi/secundă, cât se estimează acum.
„Experiența din 2006 ne spune că ar trebui să gestionăm fără probleme un debit de 9.500-9.800 metri cubi/secundă. Asta nu înseamnă că suntem mai puțin alertați sau pregătiți. Dimpotrivă, ar trebui să însemne că toate instituțiile statului român își fac datoria”, a adăugat Fechet.
Monitorizarea situației și avertizările ANM: „Nu ne așteptăm la situații la fel de grave”
Ministrul a subliniat că situația este monitorizată în timp real, alături de specialiști de la Apele Române, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor. Deși a fost emis un Cod galben, Fechet a precizat că acesta nu semnalează neapărat o stare de pericol grav.
„Un Cod galben nu înseamnă neapărat o stare de pericol. Codul ANM vizează cantități mici de precipitații, 10-15 litri pe metru pătrat, dar, în anumite situații, având în vedere că solul este suprasaturat și că apele nu s-au retras complet, pot apărea probleme punctuale”, a explicat ministrul.
Cu toate acestea, Fechet a dat asigurări că nu se așteaptă la situații similare cu cele din anii precedenți.
„În niciun caz nu ne așteptăm la situații la fel de grave precum cele pe care le-am avut deja.”, a dat asigurări ministrul.
Proiecte de investiții urgente pentru protecția împotriva viiturilor
Pentru a preveni astfel de situații pe viitor, ministrul Mediului a propus o listă de investiții urgente în județele Galați și Vaslui, în principal pentru amenajări hidrotehnice temporare, menite să protejeze localitățile de viituri. Printre aceste proiecte se numără și finalizarea barajului de la Suhurlui.
„Colegii mei încă reconstituie debitele la acest moment, deoarece măsurătorile automate au fost scoase din funcțiune din cauza nivelului ridicat al unor cursuri de apă. În județul Galați și Vaslui avem, la o primă evaluare, peste 100 km de cursuri de apă afectate. Aceste lucrări trebuie refăcute, albiile trebuie regularizate pentru a asigura o scurgere adecvată în caz de ploi abundente, deoarece secțiunile actuale nu pot susține debite mari”, a explicat Fechet, citat de Agerpres.
Un alt proiect important menționat de ministru este cel de pe cursul râului Tecucel, în apropiere de municipiul Tecuci, unde o investiție de 200 de milioane de lei, finanțată din fonduri europene, protejează orașul de eventuale viituri. „Am învățat lecțiile din 2007, când Tecuci a fost puternic afectat de viituri. Astfel de proiecte sunt cruciale pentru a preveni dezastrele naturale”, a afirmat ministrul.
Regândirea modului de acțiune în fața dezastrelor naturale
În contextul schimbărilor climatice, Mircea Fechet a declarat că este necesar să fie regândit modul în care statul român acționează în fața dezastrelor naturale. El a precizat că Ministerul Mediului a emis avertizări meteorologice și hidrologice încă de la mijlocul lunii septembrie, convocând un comitet de urgență în fiecare caz.
„Ministerul a emis avertizări încă din ziua de miercuri, am ridicat nivelul de alertă la Cod Portocaliu și am convocat de urgență un comitet pentru situații de urgență. Am acționat cu mai bine de 13-14 ore înainte de momentul în care a murit primul om”, a subliniat Fechet, referindu-se la evenimentele tragice care au avut loc în ultima perioadă din cauza viiturilor.
El a adăugat că există numeroase proiecte de amenajări hidrotehnice propuse pentru a fi demarate în regim de urgență, pentru a proteja localitățile expuse riscului de inundații. Un exemplu este amenajarea hidrotehnică de la Suhurlui, un proiect început în perioada comunistă și abandonat în 1989. „Acum evaluăm dacă o acumulare nepermanentă ar putea fi o soluție tehnică viabilă pentru a proteja localitățile Suhurlui, Slobozia Conachi și Pechea”, a declarat ministrul.
Creșterea debitului Dunării: Prognoza INHGA
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a publicat o prognoză care arată că debitul Dunării la intrarea în țară, pe secțiunea Baziaș, va crește semnificativ în următoarele zile, până la 8.000 metri cubi pe secundă, mult peste media multianuală a lunii septembrie, stabilită la 3.800 metri cubi pe secundă.
„Debitele fluviului vor fi în creștere și vor ajunge la valoarea de 8.000 metri cubi pe secundă, în aval de Porțile de Fier”, arată prognoza hidrologilor.
Pe de altă parte, reprezentanții Hidroelectrica au precizat că amenajarea hidroenergetică Porțile de Fier este pregătită pentru preluarea și tranzitarea viiturii, iar debitele actuale nu impun intrarea în regim de ape mari.