Aderarea României la Schengen cu granițele terestre este încă în analiză din cauza poziției reticente a Austriei. Ministrul austriac de Interne așteaptă să vadă mai întâi efectele intrării României și Bulgariei în spațiul comunitar cu frontierele aeriene și maritime.
Pe 4 și 5 martie, Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al UE s-au reunit pentru a discuta subiecte precum Spaţiul Schengen, azilul şi migraţia, agenda legislativă a Consiliului, combaterea traficului de droguri și criminalitatea organizată.
Aderarea României la Schengen, analizată de Austria
Austria nu se grăbește să ia o decizie privind aderarea României la Schengen cu frontierele terestre. Ministrul de Interne, Gerhard Karner spune că țara sa va analiza mai întâi efectele accederii cu frontierele aeriene și maritime.
”După lungi negocieri cu Sofia și București, am ajuns la un compromis la sfârșitul anului trecut, dar încă nu știm cum va funcționa Schengen de la sfârșitul lunii martie; orice altceva ar fi pripit și contraproductiv”, a mai spus Karner potrivit radioului public bulgar, citat de G4media.
De cealaltă parte, Comisia Europeană presează în continuare Austria să renunțe la opoziția sa și să accepte intrarea României și Bulgariei în Schengen cu drepturi depline. Viena pune condiții și vrea ca ambele țări să primească înapoi refugiații care locuiesc în prezent în Austria, precum și garantarea securității la frontierele externe ale UE și a unor ofițeri suplimentari de la agenția de frontieră Frontex.
Karner a mai spus că UE ar trebui să permită extrădarea migranților fără azil din Afganistan și Siria.
„Aproape două treimi din cererile de statut în țara noastră provin de la cetățeni din aceste două țări”, a mai spus ministrul austriac de Interne, care e reprezentant al Partidului Popular conservator.
În schimb, Verzii, partenerii de coaliție ai conservatorilor, au transmis că declarațiile lui Karner nu reflectă poziția guvernului de la Viena.
Cătălin Predoiu nu vede cu ochi buni aderarea parțială a României în Schengen
Ministrul de Interne român, Cătălin Predoiu consideră că nu este deloc corect să avem în continuare doar o integrare parţială în spațiul comunitar.
Oficialul român e convins că aderarea României la Schengen nu va face decât să consolideze teritoriul.
„Vom consolida spaţiul Schengen şi nu este deloc corect să avem în continuare doar o integrare parţială în spaţiul Schengen. Este adevărat că în decembrie anul trecut am făcut un pas important, intrând în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime (de la 31 martie 2024, n.red.), dar cred că acest progres ar trebui să fie urmat de un alt pas în acest an.
Şi vom lucra în această privinţă cu colegii şi prietenii noştri din Austria şi din alte state membre”, a declarat Cătălin Predoiu, potrivit Agerpres.
Ministrul de Interne român a ținut să mai sublinieze și faptul că țara noastră are rezultate bune în a-și proteja frontierele și în cooperarea polițienească:
„Suntem gata să cooperăm cu privire la protecţia frontierelor, la migraţia ilegală şi, de asemenea, mă refer la cooperarea poliţienească. Avem rezultate foarte bune în această privinţă şi cred că aceasta ar trebui să fie baza pentru deciziile viitoare.
De aceea am spus că, în materie de migraţie, în materie de protecţie a frontierelor, România este un foarte bun exemplu şi suntem pregătiţi să contribuim cu expertiza noastră la consolidarea întregii Uniuni Europene şi, de asemenea, a spaţiului Schengen”, a mai precizat Predoiu.