back to top
spot_img

Austria deblochează sancțiunile europene împotriva Rusiei după ce Raiffeisen a fost scoasă de pe “lista neagră” a Ucrainei

Austria a decis în cele din urmă să se alăture Uniunii Europene în implementarea celui de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

Această mișcare a avut loc după ce Ucraina a eliminat Raiffeisen Bank International de pe lista sa neagră. Anterior, Viena luase decizia de a bloca sancțiunile europene împotriva Rusiei.

Decizia de sprijinire a sancțiunilor europene împotriva regimului de la Moscova vine ca urmare a insistențelor Austriei ca Ucraina să scoată banca austriacă de pe lista cu „sponsorii internaționali ai războiului”, o listă care include companiile care desfășoară activități comerciale în Rusia și care susțin efortul de război, inclusiv prin plata impozitelor. În ciuda faptului că lista neagră nu are o valoare juridică, ea a reprezentat o presiune publică asupra Raiffeisen pentru a părăsi piața rusă. Raiffeisen a declarat că este dispusă să părăsească Rusia, însă până în prezent, acest lucru nu s-a întâmplat.

Situația dintre Raiffeisen și Rusia rămâne în continuare tensionată și plină de incertitudine. Banca austriacă a anunțat că își explorează opțiunile, inclusiv posibilitatea de a se retrage complet din Rusia sau de a vinde sau diviza filiala Raiffeisenbank Rusia. Totodată, banca se angajează să sprijine clienții săi afectați de eventuala reducere a activității în Rusia și să respecte condițiile menținerii licenței bancare.

Raiffeisen și UniCredit, băncile europene cu cea mai mare expunere pe Rusia

Presiunile pe care le-au exercitat atât Europa, prin intermediul Băncii Centrale Europene, cât și Statele Unite, asupra băncilor care au expunere în Rusia, au generat preocupări în rândul mai multor instituții de rang înalt. Raiffeisen se numără la ora actuală printre cele mai expuse bănci din Europa în ceea ce privește Rusia, alături de UniCredit, ambele fiind supravegheate în prezent de BCE. Totodată, Trezoreria SUA a solicitat băncii austriece mii de documente care să demonstreze respectarea sancțiunilor impuse la nivel global împotriva Moscovei.

În contextul acestei situații tensionate, Austria a purtat discuții cu Statele Unite, asigurându-le că va colabora pe deplin în această problemă și nu numai. În discuțiile purtate între ministrul de Finanțe al Austriei și cel mai important oficial de rang înalt din Trezoreria SUA, Magnus Brunner ar fi îndemnat totuși Statele Unite să nu mai facă presiuni asupra Raiffeisen Bank, potrivit surselor Reuters.

author avatar
Adrian Șomai

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...