back to top
spot_img

Un întreg continent amenințat de secetă extremă timp de zeci de ani!

Acest lucru va afecta clima Australiei

Un continent este în pericol să se confrunte în curând cu o secetă extremă care ar putea dura mai multe decenii.

Potrivit unui nou studiu, cercetătorii de la Australian National University (ANU) au utilizat mai multe modele climatice pentru a simula secetele produse în Australia între anii 850 şi 2000.

Scopul este de a determina modul în care fenomenele ar putea evolua pe continent 

Cercetătorii au descoperit că secetele care au afectat sud-vestul şi estul acestui continent din secolul al XX-lea au fost în medie mai de durată, comparativ cu cele din perioada preindustrială. Ei au avertizat că Australia s-ar putea confrunta în curând cu secete extreme care vor dura până la 20 de ani.

2 aprilie 2024 Seceta
Seceta sursa foto pixabay

„Una dintre descoperirile făcute de studiul nostru este că va fi posibil ca secetele din Australia să fie mult mai lungi decât oricare dintre secetele cu care ne-am confruntat în trecutul recent. Secetele care continuă timp de 20 de ani sau chiar mai mult reprezintă ceva la care ar trebui să ne aşteptăm că se va întâmpla”, a declarat Gregory Falster, coautor principal al studiului realizat de Research School of Earth Sciences din cadrul ANU.

Potrivit acestuia, mega-secetele fac parte din variaţiile naturale ale climei Australiei

“Dar în mod îngrijorător, lor li se adaugă de acum şi schimbările climatice cauzate de om. Ceea ce probabil că sporeşte şansele ca următoarea mega-secetă să aibă loc aici”, a adăugat el. Potrivit studiului, o mega-secetă este o secetă excepţional de severă, de lungă durată şi extinsă. Cercetătorii şi-au concentrat studiile asupra bazinului Murray-Darling. Aceasta este cea mai mare zonă agricolă din Australia, care include regiuni din statele Australia de Sud, New South Wales, Victoria, Queensland şi Teritoriul Capitalei Australiene (ACT).

2 aprilie 2024 Australia
Australia sursa foto pixabay

Ei au constatat că schimbările climatice provocate de om contribuie la apariţia unor secete mai lungi în acest bazin hidrografic, precum şi în sud-vestul Australiei. Aceste regiuni ar putea să se confrunte cu scăderi ale cantităţilor de precipitaţii din cauza schimbărilor climatice, lucru care creşte riscul de secet. Pentru a reduce impactul secetelor viitoare, cercetătorii au declarat că australienii ar trebui să fie pregătiţi cu planuri de stocare şi gestionare a apei şi cu reţele de sprijin comunitar.

Citiți și

Turiști plecați în croazieră, abandonați pe o insulă

author avatar
Vlad Magda
  1. Articolul evidențiază o problemă gravă și iminentă cu care se confruntă Australia – seceta extremă. Studiul ANU ne arată că schimbările climatice nu doar că intensifică aceste fenomene, dar le și prelungesc durata. Este esențial să luăm măsuri proactive pentru gestionarea apei și sprijinirea comunităților afectate.

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...