Australia a anunțat astăzi că va aloca mai mulți bani pentru apărare, fondurile urmând să crească cu 11,1 miliarde de dolari australieni (7,25 miliarde de dolari) în următorul deceniu. Banii vor fi folosiți pentru a achiziționa șase nave de război cu echipaj opțional și 11 fregate noi. Astfel, Australia vrea să își dubleze flota de nave gata de luptă în cel mult zece ani.
Australia face eforturi pentru a își consolida capacitățile de apărare pe fondul preocupărilor legate de creșterea tensiunilor geopolitice globale și de influența crescândă a Chinei în rândul unor națiuni insulare din Pacific. Ministrul apărării, Richard Marles, a declarat că planul guvernului va duce la creșterea în cele din urmă a flotei de nave de luptă de suprafață a marinei la 26 de la 11, cea mai mare de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
“Ceea ce este extrem de important de înțeles este că, în timp ce privim înainte, într-o lume incertă în ceea ce privește competiția marilor puteri, la mijlocul anilor 2030 vom avea o capacitate radical diferită de cea pe care o avem acum”, a declarat Marles reporterilor. “Asta este ceea ce planificăm și asta este ceea ce construim”, a mai spus ministrul, potrivit Reuters.
Australia va avea cea mai mare flotă de după Al Doilea Război Mondial
Revizuirea strategică de apărare a guvernului, publicată anul trecut, face referire la faptul că o competiție intensă între Statele Unite și China definește regiunea Pacificului și că această competiție între marile puteri are un puternic “potențial de conflict”. Nu este pentru prima dată când în Australia se vorbește despre un viitor posibil conflict major care ar aduce în luptă marile puteri ale lumii. Potrivit unora dintre cei mai buni experți australieni în domeniul apărării, un război major ar putea începe în următorii trei până la cinci ani, potrivit The Mandarin.
Marles a declarat că navele de suprafață mari cu echipaj opțional (Large Optionally-Crewed Surface Vessels – LSOV), care pot fi operate de la distanță și care sunt în curs de dezvoltare de către Statele Unite, vor spori semnificativ capacitatea de atac cu rază lungă de acțiune a marinei. Navele ar putea fi introduse până la jumătatea anilor 2030, deși Australia are planuri de a pune echipaje pe aceste nave.
De asemenea, Australia va lua măsuri pentru a accelera achiziționarea a 11 fregate de uz general pentru a înlocui navele îmbătrânite din clasa ANZAC, primele trei urmând să fie construite în străinătate și să intre în serviciu înainte de 2030.
Cele mai recente finanțări ar duce costul total pentru viitoarea flotă de suprafață a Australiei la 54 de miliarde de dolari australieni, guvernul estimând că totalul cheltuielilor pentru apărare va crește la 2,4% din PIB până la începutul anilor 2030, de la 2,1% în prezent. “Această decizie pe care o luăm chiar acum prevede o creștere semnificativă a cheltuielilor pentru apărare. Este o decizie necesară, având în vedere complexitatea circumstanțelor strategice cu care se confruntă țara noastră”, a declarat Marles.
Citește și: Putin i-a dăruit lui Kim Jong Un o limuzină de lux