Aurul a înregistrat o creștere semnificativă vineri, depășind 3.200 de dolari uncia, pe măsură ce tensiunile comerciale dintre SUA și China s-au amplificat, iar dolarul american a continuat să piardă teren.
În contextul unei săptămâni marcate de volatilitate pe piețele globale, investitorii au apelat tot mai mult la active de refugiu, precum aurul, conform Reuters.
Aurul depășește 3.200 de dolari pe fondul tensiunilor din războiul comercial
La ora 11:20 a.m. ET (18:20 ora României), aurul spot se tranzacționa cu o creștere de 2%, atingând 3.236,67 dolari uncia, după ce a atins un vârf istoric de 3.243,82 dolari.
De-a lungul acestei săptămâni, prețul aurului a înregistrat o creștere de peste 6%.
„Aurul este clar perceput drept activul-refugiu preferat într-o lume destabilizată de războiul comercial lansat de Trump. Dolarul s-a depreciat, iar obligaţiunile americane sunt puternic vândute, în condiţiile în care încrederea în SUA ca partener comercial de încredere a scăzut semnificativ”, a declarat Nitesh Shah, strateg pe mărfuri la WisdomTree.
Dolarul american este în scădere
Indicele dolarului a scăzut în raport cu principalele valute internaționale, ceea ce a dus la o scădere a prețului aurului, cotat în dolari, pentru cumpărătorii din afaceri externe.

Mai mulţi factori contribuie la creşterea preţului aurului
Mai mulţi factori contribuie la creşterea preţului aurului, printre care achiziţiile continue ale băncilor centrale, aşteptările de reducere a dobânzii de politică monetară în SUA, instabilităţile geopolitice şi fluxurile de capital semnificative către fondurile ETF garantate cu aur.
În martie, preţurile de producător din SUA au scăzut neaşteptat cu 0,4%, însă tarifele mai mari la importuri sunt aşteptate să sporească inflaţia în lunile următoare.
Traderii speculează acum că Rezerva Federală va începe să reducă rata dobânzii de referinţă în iunie, previzionând un total de aproximativ 90 de puncte de bază în tăieri până la finalul anului 2025.
„O corecţie minoră a aurului nu ar fi surprinzătoare, dar tendinţa generală este clar ascendentă, întrucât scăderea inflaţiei CPI şi PPI oferă Rezervei Federale spaţiu să taie dobânzile, punând presiune suplimentară pe dolar”, a declarat Tai Wong, trader independent de metale preţioase.

Anumiți factori ar putea limita creşterea preţului aurului
Aurul, care nu generează randament, este văzut ca o protecţie tradiţională împotriva incertitudinii globale şi a inflaţiei, având performanţe bune în perioadele cu dobânzi scăzute.
Totuşi, analiştii UBS atrag atenţia că anumiți factori ar putea limita creşterea preţului aurului, cum ar fi o ”detensionare geopolitică”, o întoarcere la relaţii comerciale mai cooperante sau o îmbunătăţire semnificativă a condiţiilor economice şi fiscale din SUA.
În ceea ce priveşte alte metale preţioase, argintul spot a înregistrat o creştere de 2,7%, ajungând la 32,05 dolari uncia. Platina a urcat cu 0,2%, la 939,80 dolari, iar paladiul a avansat cu 0,6%, ajungând la 913,65 dolari.