Aurora boreală din România, observată recent pe cerul țării noastre, reprezintă un fenomen care nu a mai apărut la această intensitate de sute de ani, potrivit astronomului Adrian Şonka.
După o furtună geomagnetică uriaşă, cea mai puternică din ultimii 18 ani, aurora boreală a putut fi văzută şi la altitudini joase, din regiuni ale Pământului unde în mod obișnuit aceasta nu este vizibilă. Şi în România, fenomenul a fost fotografiat şi filmat din aproape toate zonele ţării.
Specialistul de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București a explicat faptul că, deși fotografiile pot părea extrem de colorate, culorile văzute cu ochiul liber nu sunt la fel de intense și este nevoie de pregătire ca să poată fi percepute. „Pozele mint un pic, pentru că aparatul e sensibil la roşu şi la verde – la roşu mai ales. Cu ochiul liber, culorile nu erau chiar atât de intense. Se vedeau numai după ce te obişnuiai cu întunericul. După 10-15 minute, vedeai nuanţe de roz şi verde, dar vizual nu au fost aşa de spectaculoase cum sunt în fotografii, dar se vedeau, într-adevăr”, a spus Șonka, potrivit Agerpres. Cei care nu au reușit să vadă fenomenul noaptea trecută au putut afla din mass media că pot să mai fie martorii fenomenului, dacă privesc îndelungat spre cer în noaptea de 11 spre 12 mai. Pentru a observa mai bine aurora boreală este esențial să se aleagă un loc cât mai întunecat, departe de iluminatul urban.
Soarele este aproape de activitatea sa maximă, conform unui ciclu care se repetă la fiecare 11 ani, și poate să genereze aurore boreale, inclusiv în regiunile în care acestea nu sunt obişnuite, cum ar fi teritoriul țării noastre.
De ce nu este vizibilă aurora boreală mereu în România
„Atunci când vezi aurora în România, ea se produce tot acolo unde se produce în mod normal, în jurul polilor magnetici, dar se ridică mai sus în atmosferă, este mai intensă şi poţi vedea la depărtări mari. E ca atunci când vezi munţii din Bucureşti. Asta nu înseamnă că munţii sunt în Bucureşti. Munţii sunt unde sunt, dar cerul e clar şi poţi vedea la depărtare. Deci, aurora nu s-a petrecut în România, ci s-a văzut din România”, mai precizează astronomul.
În mod normal, aceste lumini sunt vizibile mai ales în regiunile apropiate de poli, unde intensitatea interacțiunii este mai mare. Totuși, în cazul unei furtuni solare deosebit de puternice, cum a fost recent, numărul și energia particulelor sunt suficiente pentru a extinde vizibilitatea aurorei și la latitudini mai joase, cum sunt cele din România. Astfel de evenimente sunt însă rare, motiv pentru care aurora boreală este un spectacol neobișnuit pentru români.
Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din SUA a emis o avertizare rară de furtună geomagnetică severă și a alertat operatorii centralelor electrice şi ai navelor spaţiale aflate pe orbită să ia măsuri de precauţie.
Efectul celei mai mari furtuni solare din ultimele decenii
Pământul este zguduită de cea mai mare furtună solară din ultimele decenii. Primul val de particule ajunge deja pe Pământ. Administrația Națională pentru Oceane și Atmosfere a declarat că planeta se confruntă cu o furtună geomagnetică G4, sau „severă”. Aceasta este prima furtună G4 care a lovit planeta din 2005. NOAA avertizează că mai multe valuri de erupții vor lovi în următoarele ore și zile, putând perturba comunicațiile și navigația, declanșând întreruperi de curent și distrugând sateliții, potrivit npr.org. Centrul de predicție a vremii spațiale de la NOAA spune că poate induce aurore vizibile până la sud, până în California de Nord și Alabama.
Sursa furtunii solare este un grup de pete solare de pe suprafața soarelui care are de 16 ori diametrul pământului. Petele sunt umplute cu câmpuri magnetice încurcate care pot acționa ca praștii, aruncând cantități uriașe de particule încărcate către planeta noastră. Aceste evenimente, cunoscute sub numele de Ejecții de masă coronală, devin mai frecvente în timpul vârfului ciclului solar de 11 ani al Soarelui. Cea mai perturbatoare furtună solară înregistrată vreodată a avut loc în 1859. Cunoscută sub numele de „Evenimentul Carrington”, a generat aurore strălucitoare care au fost vizibile până la sud, până în Mexic și Hawaii. De asemenea, au avut de suferit sisteme de telegraf în toată Europa și America de Nord.
În timp ce această furtună geomagnetică nu va fi la fel de puternică, lumea a devenit mai dependentă de electronice și sisteme electrice. În funcție de orientarea câmpului magnetic al furtunii, aceasta ar putea induce curenți electrici în liniile electrice de lungă distanță – acești curenți ar putea cauza răsturnarea sistemelor de siguranță, declanșând întreruperi temporare de curent în unele zone.
De asemenea, este posibil ca furtuna să perturbe ionosfera, o secțiune a atmosferei Pământului plină cu particule încărcate. Unele transmisii radio pe distanțe lungi folosesc ionosfera pentru a „sari” semnale de pe tot globul, iar acele semnale vor fi probabil perturbate.
Citiți și: Imagini uluitoare pe cerul României. Au apărut lumini roşii care seamănă cu o auroră boreală – FOTO