AUR, Forța Dreptei, REPER și PMP au căzut de acord. Partidele de opoziție acuză Guvernul că îngreunează participarea partidelor mici la alegerile europarlamentare. Liderii formațiunilor și candidații independenți reclamă numărul excesiv de mare de semnături necesare pentru a-și înregistra candidaturile.
Câte semnături se cer
Comparativ cu alte state europene, legea electorală din România cere de patru ori mai multe semnături. Un partid are nevoie de susținerea a 200.000 de cetățeni pentru a candida la alegerile pentru Parlamentul European, echivalentul a patru arene naționale la capacitate maximă, iar un independent are nevoie de 100.000 de semnături. Aceste liste trebuie depuse la Biroul Electoral Central în același timp cu candidatura.
„Până acum am avut la dispoziție 30 de zile să adunăm semnături, acum avem doar 18. Sunt multe, 200.000, dar ieșim în stradă zilnic și adunăm.” spune Paul Ene, candidatul USR la primăria sectorului 4.
Cioloș: “La noi e nevoie ca la ruși”
Formațiunile mai mari din opoziție, cum ar fi USR, PMP și Forța Dreptei, spun că vor strâne semnăturile necesare, dar partidele mai mici critica vehement legea. Dacian Cioloș, președintele REPER, a evidențiat discrepanța între numărul de semnături necesare în România și în alte țări europene. Fostul premier spun că legile actuale susțin monopolul partidelor mari nu, doar prin numărul de semnături solicitate, ci și prin modalitățile de finanțare.
„În țări precum Germania, Olanda, este nevoie de 6-7.000 de semnături, numai la noi este nevoie ca la ruși”, acuză Cioloș.
Simion recunoaște că e foarte mare numărul de semnături
AUR susține că a strâns până acum 176.000 de semnături din cele 200.000 necesare, dar George Simion, liderul formațiunii, recunoaște că pentru ei e mai ușor pentru că partidul are notorietate, pe când partidele mici nu au.
Cât de greu este pentru candidații independenți
Situația este și mai dificilă pentru candidații independenți, cum ar fi Vlad Gheorghe, europarlamentar independent, care a declarat că a strâns până acum peste jumătate din numărul necesar de semnături, dar “ cu o muncă titanică”.
Expertul în bună guvernare și procese electorale, Septimius Pârvu, a explicat pentru Pro TV: „S-a ales procentul de 1% din totalul alegătorilor, câți erau în 2007, e un număr mare mai ales pentru independenți.”
Cum justifică reprezentanții coaliției de guvernare
Reprezentanții puterii argumentează că europarlamentarii trebuie să facă dovada susținerii din partea unui număr mare de oameni, pentru că ar reprezenta mai mulți cetățeni.
Candidaturile pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie pot fi înregistrate cel mai târziu până pe 10 aprilie, așadar, a rămas foarte puțin timp pentru completarea listelor de semnături.