Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, chiar și în perioadele în care Traian Băsescu a fost suspendat din funcția de șef al statului, a explicat, pentru Oficiul de Știri, ce urmează după demisia lui Klaus Iohannis.
Augustin Zegrean, despre procedura după demisia lui Iohannis
“Curtea Constituțională trebuie să constate vacantarea funcției de președinte, se scrie o scrisoare la Parlament și la Guvern; la Parlament, pentru a desemna un înlocuitor, un președinte interimar, care nu poate fi decât președintele Senatului sau președintele Camerei Deputaților. La Guvern, pentru a organiza alegeri, în termen de trei luni de la data de 12 în colo. Alegerile sunt deja organizate, deci, Guvernul nu prea mai are nimic de făcut”, a declarat Augustin Zegrean, pentru OFICIUL DE ȘTIRI.
Fostul președinte al CCR a explicat cine îi va lua locul lui Iohannis.
“Unul dintre președinții celor două camere, clar, domnul Bolojan, va fi președinte interimar, care are toate atribuțiile președintelui, toate drepturile președintelui, mai puțin cel de a trimite mesaje Parlamentului, de a dizolva Parlamentul și de a organiza referendum. Restul atribuțiilor le are și trebuie să le îndeplinească. Așa, cum are și răspunderea pentru ce face acolo”, ne-a mai declarat Augustin Zegrean.
Acesta a mai explicat că președintele Senatului poate să refuze preluarea interimatului la Palatul Cotroceni, dar nu crede că Iulian Bolojan va proceda astfel.
Poate președintele interimar să numească șefii de servicii?
Augustin Zegrean a precizat și dacă președintele interimar poate numi șefii serviciilor.
“Am spus ce nu are dreptul să facă președintele interimar, iar numirile de șefi ai serviciilor nu se numără printre ele. Doar că nu este o numire propriu-zisă. Propune, însă Parlamentul este cel care decide. Dar nu aceasta este urgența pe care trebuie s-o rezolve președintele României”, ne-a mai declarat fostul judecător al CCR.
Klaus Iohannis a anunțat astăzi că va demisiona din funcția de președinte al României pe 12 februarie.
Klaus Iohannis: „Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie”
„Este un demers inutil pentru că peste puține luni plec din funcție, după alegerile prezidențiale. Este un demers nefondat, pentru că niciodată nu am încălcat Constituția și este un demers păgubos pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câștigă. Peste puține zile, în Parlament se va vota suspendarea mea și România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul pentru demiterea președintelui.
Acest întreg demers va avea efecte pe plan intern și, din păcate, și pe plan extern. În plan intern, referendumul va fi unul eminamente negativ. Societatea va fi divizată, unii vor fi de acord, alții nu vor fi de acord, toată discuția va fi axată doar pe negativ. Întreaga societatea va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidențiale, despre cum va merge Româmnia mai departe.
Candidații nu vor mai putea să își prezinte ideile. Pe plan extern, efectele vor fi de durată, și foarte negative. Nu va înțelege absolut nimeni de ce România își demitere președintele după ce a început procedura pentru alegerea noului președinte. Nu va înțelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers când preșefintele pleacă oricum. Mai pe românește vom fi de râsul lumii.
Pentru a scuti românia de această criză, demisionez. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie.”, a transmis Klaus Iohannis.