Au dispărut cimpoierii din România! Cum de s-a întâmplat acest lucru, explică Paula Popoiu, director al Muzeului Național al Satului, care a vorbit despre tradiții pierdute ale românilor, de sărbători.
„Din păcate nu prea mai sunt. Nu avem de unde să vă arătăm unul. Au dispărut pur și simplu. Instrumentele nu sunt greu de făcut, dar nemaifiind interesul pentru acest gen de muzică au dispărut. Aveam și noi cimpoaie, dar cei care le foloseau sau știau să le folosească nu mai sunt. Pentru o repromovare a acestui instrument… nu știu, poate ar trebui să intervină Ministerul Educației. Să facă un compartiment de cultură tradițională”, a spus Paula Popoiu despre cimpoierii din România, la DC News.
Cimpoierii din România – tradiție îndelungată
Unul dintre instrumentele care era nelipsit în urmă cu mulți ani din România e cimpoiul. Acest instrument a fost pentru prima dată menționat pe teritoriul României de către poetul Ovidiu. El spunea, în „Scrisori din Exil” – sau mai degrabă se plângea – de sunetul „îngrozitor” pe care localnicii îl creau prin intermediul acestui instrument.
Paula Popoiu a mai spus despre cimpoi că „apare și în Scoția, dacă ne ducem în urmă îl găsim în frescele din Creta, sunt acolo niște cimpoieri pictați. E un instrument foarte vechi, probabil a fost în tot sud-estul Europei. În Scoția s-a mai păstrat această tradiție. Și în Franța a fost cimpoiul.
Acum, instrumentele muzicale au mai multe categorii, iar unele sunt folosite ca recuzită în tradițiile de iarnă, unul dintre ele se folosește la plugușor. Noi, neavând o secție de muzicologie și nici interesele de rigoare, am făcut cercetările pe lăutarii rromi. Am constatat că încă rămân vioara, chitara, tobele și țambalul, inclusiv naiul”.