Pregătirile pentru Crăciun nu înseamnă bucurie pentru toată lumea, așa cum ar trebui. Pentru unele persoane această perioadă agitată reprezintă un stres care poate duce la izolare și depresie, potrivit specialiștilor.
Iar cazurile nu sunt puține, susțin medicii Institutului de Psihiatrie Socola din Iași, care au secțiile pline. Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arată o creștere reală a numărului cazurilor de depresie și anxietate în perioada sărbătorilor de iarnă. Unii sunt singuri, alții nu-și permit financiar să facă foarte multe cumpărături sau pur și simplu sunt epuizați de freamătul acestor zile și astfel se instalează depresia, potrivit tvrinfo.ro.
Contribuie din plin și ziua mai scurtă, dar și faptul că petrece mai puțin timp afară, în aer liber. Depresia de sărbători este o realitate și este de multe ori cauzată de presiunea socială. La Institutul de Psihiatrie Socola din Iași în acestă perioadă ajung tot mai multe persoane cu depresie sau decompensări ale acestei afecțiuni.
Imaginile idilice din online sau de la televizor, comparația socială, gândul că obiectivele pe acesta nu au fost atinse sau singurătatea, sunt doar câteva dintre motivele care pot duce la depresie.
Afectați sunt tineri și vârstnici deopotivă indiferent de statutul social, de aceea specialiștii ne recomandă să nu ne însingurăm, iar dacă gândurile anxioase persist să apelăm la ajutor de specialitate, conform aceleiași surse. În România există un telefon antidepresie sub formă de telverde, puteți suna la 0800 0820, 24 de ore din 24.
Spiritul de Crăciun poate fi subminat
Unii oameni consideră că spiritul Crăciunului poate fi subminat de: presiunile financiare și de timp, izolare, tensiuni familiale, separarea si divortul, doliu, diverse alte provocări, după cum notează și Better Health.
Cheltuielile cu cadourile și mâncarea, presiunea cumpărăturilor și așteptările sezonului pot face de Crăciun o perioadă extrem de stresantă. Sugestiile sunt multe în vederea evitării unor asemenea probleme. Cel mai important lucru este legat de bugetul de Crăciun: nu trebuie să cheltuiți prea mult. Acest lucru poate însemna să puneți bani deoparte în fiecare săptămână pe tot parcursul anului și să vă păstrați lista de cumpărături. Faceți cumpărăturile de Crăciun devreme, poate în noiembrie.
Unora le place să facă cumpărăturile de Crăciun treptat pe parcursul anului, începând cu vânzările de după Crăciun.
Cumpărați online sau utilizați cataloagele de comandă prin poștă pentru a evita aglomerația din centrele comerciale. Apoi, luați în considerare o versiune mai simplă a prânzului de Crăciun din acest an (cum ar fi un bufet în care toată lumea aduce o farfurie sau deleagă cât mai multe sarcini).
Cereți sfatul unui consilier financiar dacă aveți probleme grave cu banii. Amintiți-vă, nu trebuie să cheltuiți bani pentru a oferi cuiva un cadou – puteți oferi și timpul și experiența dvs., mai notează sursa menționată.
Citiți și: Program Crăciun 2024. Când vor fi deschise supermarketurile