Lumea se pregătește de goana după cadouri, iar jucăriile de Crăciun ocupă primul loc pe listă. Specialistii atrag însă atentia că multe jucarii, unele chiar de la branduri renumite, pot fi periculoase pentru copii.
În perioada sărbătorilor, mulți oameni cumpără jucării pentru copiii. Astfel, este important să luați măsuri de precauție pentru a vă asigura că alegeți jucării sigure pentru cei mici.
Se estimează că 200.000 de răni legate de jucării au fost tratate în departamentele de urgență ale spitalelor din SUA în 2020, potrivit Comisiei pentru Siguranța Produselor de Consum din SUA. Majoritatea pacienților au fost copii cu vârsta de 4 ani sau mai mici. „Nu cumpărați jucării cu piese mici pentru copii. De asemenea, verificați jucăriile pentru orice piese libere care ar putea cădea”, recomandă, printre altele, Johns Hopkins Medicine. De asemenea, jucăriile cu magneți sau baterii buton nu trebuie achiziționate. Dacă sunt ingerați mai mult de un magnet, aceștia se pot atașa în corpul unui copil, provocând răni grave. Bateriile tip buton pot duce, de asemenea, la arsuri interne grave, după cum notează aceeași sursă.
Specialiștii recomandă ca înainte de a le cumpăra să fie scanat codul de bare de pe ambalaj pentru a-l verifica în aplicația europeană pentru protecția consumatorului – InfoCons, care oferă o lista actualizată cu peste 8.000 de produse semnalate ca fiind neconforme.
Jucariile de Crăciun, dincolo de ambalajul frumos. Foto: Pixabay
Jucăriile de Crăciun dincolo de ambalaj
„Pentru siguranța copiilor este bine să cumpărăm jucării doar din magazine autorizate și să solicităm bonul fiscal pentru eventualele retururi. Apoi, verificăm ca eticheta jucăriei să fie în limba română și să includă marcajul CE, conformitate europeană, care ne asigură că produsul a fost testat și verificat în laboratoare autorizate.
Apoi trebuie să verificăm pe ambalaj pentru ce vârstă este potrivită jucăria. Toate aceste lucruri ne ajută să ne ferim de jucăriile contrafăcute, care pot conține vopsele toxice, atrage atenția președintele InfoCons, Sorin Mierlea, potrivit Radio România Actualități.
„În momentul în care discutăm despre jucării care fac transfer – copilul poate are mâna umedă, transpiră, ține jucăriile mai mult – ele trebuie să aibă acest marcaj de conformitate european CE, care ne atestă faptul că produsul respectiv este un produs sigur. Doi la mână, în momentul în care se exfoliază vopseaua de pe cuburi, jucării, se transferă pe manuțele copilului este primul semnal de alertă că produsul respectiv poate să fie într-un sistem de neconformitate și periculozitate, mai spune Sorin Mierlea.
Potrivit aceleiași surse, este esențial să nu-i lăsăm pe copii să desfacă singuri jucăriile pentru a nu se răni în sârmele de prindere. Certificarea CE se referă doar la jucărie, nu și la ambalaj.
Citiți și: