Un bărbat a fost arestat preventiv pentru furt calificat după ce a instalat dispozitive frauduloase la bancomate din București. Al doilea suspect, audiat.
Atenție la bancomate! Hoții au furat de la trei bănci. Percheziții în București și Ilfov
Ieri, 27 mai 2025, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigații Criminale Sector 2 au executat un mandat de percheziție domiciliară și un mandat de aducere pe numele unui bărbat de 42 de ani, într-un dosar penal pentru furt calificat.
Incidentul a fost semnalat pe 29 martie 2025, când un bărbat a reclamat la 112 că, în urma unei retrageri de la un bancomat din Sector 2, suma eliberată a fost mai mică decât cea solicitată. Ancheta Serviciului de Investigații Criminale a arătat că bancomatul avea montat un dispozitiv prin lipire în fanta de eliberare a banilor, fapt ce a determinat eliberarea unei sume reduse – 950 lei în loc de 1.600 lei.
Investigațiile au identificat doi bărbați, de 42 și 44 de ani, ambii cu antecedente penale, ca principali suspecți în comiterea faptei.
Din probatoriul administrat a reieșit că, în dimineața zilei de 29 martie 2025, în jurul orei 08:40, un bărbat în vârstă de 42 de ani, având fața acoperită, ar fi instalat un dispozitiv pe fanta de eliberare a bancnotelor a unui bancomat situat într-un spațiu special amenajat la intrarea unei sucursale bancare din Sectorul 2, cu scopul de a sustrage sumele de bani eliberate de aparat. Acesta ar fi acționat cu sprijinul material și moral al unui alt bărbat, în vârstă de 44 de ani, cei doi supraveghind zona pentru o perioadă de timp.
Totodată, în urma activităților de cercetare și urmărire penală desfășurate în cauză, s-a stabilit că bărbatul de 42 de ani ar fi comis și alte fapte de aceeași natură. În acest sens, pe numele său au fost reținute următoarele infracțiuni:
-La data de 24 mai 2025, acesta ar fi instalat un dispozitiv pe fanta de eliberare a bancnotelor a unui bancomat aparținând unei alte sucursale bancare din Sectorul 3, în scopul sustragerii banilor generați de aparat. Tentativa nu s-ar fi soldat cu obținerea vreunei sume de bani.
-Ulterior, la data de 25 mai 2025, în jurul orei 12:30, ar fi montat din nou un astfel de dispozitiv la un bancomat amplasat într-un spațiu special amenajat la intrarea unei sucursale bancare din Sectorul 2. Aproximativ o oră mai târziu, în jurul orei 13:30, ar fi revenit la fața locului și ar fi sustras suma de 100 de lei, generată de bancomat, fără a demonta dispozitivul montat anterior.
Această situație a condus la faptul că, în data de 26 mai 2025, în două intervale orare distincte, două persoane care au încercat să efectueze operațiuni de retragere de numerar de la același bancomat nu au putut intra în posesia sumelor solicitate. La sosirea polițiștilor, în interiorul dispozitivului improvizat (banda adezivă), au fost găsiți 800 de lei.
De interes și: Doi frați din Prahova, suspecți într-o fraudă de zeci de mii de lei prin aparate Self Pay
În urma probatoriului administrat în cauză, bărbatul în vârstă de 42 de ani a fost reținut pentru o perioadă de 24 de ore. În cursul zilei de astăzi, acesta a fost prezentat magistraților cu propunere legală, iar instanța a dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile.
De asemenea, tot astăzi, 28 mai 2025, bărbatul în vârstă de 44 de ani a fost identificat la o adresă din județul Ilfov și condus la audieri. În ceea ce îl privește, urmează a fi dispuse măsurile legale care se impun, în funcție de probatoriul administrat.
Cercetările sunt în curs de desfășurare, fiind efectuate de polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – Sector 2, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat – trei acte materiale.

Recomandări pentru siguranța utilizării bancomatelor
Pentru a vă proteja de posibile infracțiuni, polițiștii recomandă să urmați aceste măsuri de siguranță:
-Verificați și numărați banii imediat după retragere, înainte de a părăsi zona bancomatului.
În cazul în care suma este incorectă, păstrați chitanța și contactați banca de îndată.
-Solicitați întotdeauna chitanță pentru fiecare retragere.
Aceasta constituie dovada oficială a tranzacției. Asigurați-vă că suma menționată corespunde cu banii primiți.
-Verificați soldul contului imediat după retragere.
Folosiți aplicația de mobile banking pentru a confirma că suma a fost corect debitată.
Dacă suspectați că ați fost victima unei infracțiuni:
-Contactați imediat banca emitentă pentru a bloca cardul și a solicita verificarea tranzacției.
-Sunați la 112 sau anunțați cea mai apropiată secție de poliție dacă observați un dispozitiv suspect montat pe bancomat, dacă bancomatul reține cardul sau banii sau orice comportament neobișnuit în zona respectivă.