Marea Britanie va solicita cetățenilor americani, canadieni și cetățenilor din alte peste 30 de țări să aibă așa-numită autorizație de călătorie electronică sau ETA înainte de a intra pe teritoriul său.
Conform site-ului MAE, în cazul cetățenilor UE, ETA va fi solicitată începând cu dată de 2 aprilie 2025. Obținerea ETA va fi necesară înaintea efectuării călătoriei în UK, indiferent de scopul acesteia (vizită, turistic etc.), chiar și pentru tranzitul teritoriului britanic (inclusiv aeroportuar).
Călătorii vor trebui să prezinte autorizația electronică la sosire. SUA au cerințe similare de autorizare digitală pentru cetățenii din țările Uniunii Europene, Marea Britanie și alte țări ai căror cetățeni nu trebuie să aibă viza pentru a intra.
Marea Britanie, dar și alte țări membre UE
Țările membre UE pregătesc introducerea unui sistem similar pentru cetățenii americani și cetățenii din alte țări care nu au nevoie de viza pentru a călători în spațiul comunitar.
Nu au nevoie de ETA cetățenii care dețin o viza și sunt autorizați să locuiască, să lucreze sau să studieze în Regatul Unit. Pentru a obține autorizația se poate aplică online folosind aplicația ETA din Marea Britanie pentru Android și iPhone. Autorizația costă 10 GBP (aproximativ 12,50 USD) și este valabilă pentru doi ani și pentru vizite de până la șase luni. Taxa se plătește cu cardul de credit.
Călătorii vor trebui să încarce fotografii cu pașaportul lor și cu ei înșiși pentru a aplica.
ETA este o autorizație digitală de călătorie și se poate obține printr-o aplicație online începând cu 5 martie 2025. Autorizația electronică va avea valabilitate 2 ani, putând fi folosită pentru călătorii multiple în UK pe toată această perioadă, notează MAE. ETA va costa 10 lire sterline pentru toate categoriile de vârstă (inclusiv minori). Taxa se va achita la momentul aplicării și nu se va restitui în caz de refuz.
Cine nu are nevoie de ETA
Cetățenii români care se înscriu într-una din categoriile următoare nu au nevoie de ETA pentru a intra în UK: deținătorii de statut de rezident settled sau pre-settled prin schema EU Settlement Scheme; diplomații străini acreditați în UK; cetățenii români care dețin vize de studii, muncă etc. pentru UK.
Pentru mai multe informații despre ETA și depunererea cererii, vizitați – https://www.gov.uk/guidance/apply-for-an-electronic-travel-authorisation…
ETA nu reprezintă o viză de ședere, studii sau muncă în UK. În funcție de activitatea pe care intenționați să o desfășurați în Regatul Unit, este posibil să aveti nevoie de un tip de viză. Vă recomandăm să verificați acest aspect la următorul link – https://www.gov.uk/check-uk-visa
Citiți și: Marea Britanie interzice importurile de carne de porc din România