Marți seară, Iranul a lansat un atac masiv cu rachete balistice asupra Israelului. Apărarea antiaeriană a reușit să intercepteze o mare parte din proiectile, însă atacul a creat tensiuni majore în Orientul Mijlociu.
Atac masiv al Iranului asupra Israelului
În jurul orei 19:30, primele rachete balistice lansate de Iran au fost semnalate în spațiul aerian al Israelului. Antena3 a difuzat imagini în direct cu interceptoarele antiaeriene israeliene care încercau să distrugă rachetele înainte de impact. Atacul a fost precedat de un avertisment emis de Casa Albă, cu câteva ore înainte ca rachetele să fie lansate. Statele Unite au reacționat imediat și au anunțat trimiterea de trupe suplimentare în regiune, alături de trei escadrile de avioane de luptă.
180 de rachete lansate asupra teritoriului israelian
Sistemele de apărare ale Israelului au funcționat eficient, însă autoritățile israeliene au confirmat că au existat câteva lovituri izolate în centrul și sudul țării. Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, a declarat: „Iranul a efectuat un act grav în această seară și împinge Orientul Mijlociu la escaladare. Vom acționa la locul și în momentul ales de noi”.
Skies over Israel right now. pic.twitter.com/CN7VPOs5Jj
— Israel ישראל (@Israel) October 1, 2024
Cum funcționează apărarea antiaeriană a Israelului
Israelul dispune de un sistem complex de apărare antiaeriană, denumit „sistem stratificat”. Acest sistem include mai multe componente esențiale, fiecare fiind responsabilă de interceptarea anumitor tipuri de amenințări:
- Iron Dome – conceput pentru interceptarea rachetelor cu rază scurtă de acțiune, folosit adesea în confruntările cu Hamas și Hezbollah.
- Praștia lui David (David’s Sling) – utilizată pentru interceptarea rachetelor cu rază medie și lungă de acțiune.
- Arrow 2 și Arrow 3 – sunt responsabile de neutralizarea rachetelor balistice cu rază lungă de acțiune, care ies din atmosfera terestră.
Aceste sisteme au fost activate în timpul atacului de marți seară, jucând un rol crucial în apărarea spațiului aerian al Israelului.
#BREAKING Multiple impacts in Tel Aviv now! pic.twitter.com/EeVAvOz8BB
— Clash Report (@clashreport) October 1, 2024
Reacția internațională: SUA sprijină Israelul
Președintele Joe Biden a reacționat prompt și a ordonat armatei americane să intervină pentru a ajuta Israelul. Distrugătoarele americane din estul Mării Mediterane au interceptat mai multe rachete iraniene, în colaborare cu forțele israeliene.
„Sistemele de apărare aeriană israeliene și americane au funcționat eficient. A existat o cooperare strânsă în ceea ce privește detectarea și interceptarea”, a afirmat contraamiralul Daniel Hagari. Armata israeliană a confirmat că atacul nu a afectat capacitatea operațională a forțelor sale aeriene, iar toate sistemele de apărare funcționează la parametri normali.
Tensiunile cresc în Orientul Mijlociu
Atacul iranian vine în contextul unor noi bombardamente israeliene asupra Beirutului, capitala Libanului, parte a unei campanii îndreptate împotriva grupării șiite pro-iraniene Hezbollah. În urma atacului, armata iordaniană și-a plasat trupele în stare de alertă maximă, pregătindu-se pentru eventuale amenințări la adresa securității regatului.
Purtătorul de cuvânt al IDF a avertizat că atacul iranian va avea „consecințe grave” și a adăugat că Israelul va răspunde în funcție de indicațiile conducerii politice.
SUA continuă să sprijine militar Israelul
Săptămâna trecută, guvernul israelian a anunțat că Statele Unite au aprobat un nou pachet de asistență militară în valoare de 5,2 miliarde de dolari, destinată întăririi sistemului de apărare antiaeriană al Israelului. Sprijinul american a fost esențial în interceptarea unei părți din cele 180 de rachete balistice lansate de Iran.
Atacul de marți este doar un episod într-un context regional marcat de tensiuni crescânde. Sirenele de alertă au sunat în mai multe orașe israeliene, inclusiv în Ierusalim și în valea Râului Iordan, iar civilii au fost nevoiți să se adăpostească în buncăre.