AstraZeneca a recunoscut că în „cazuri foarte rare”, vaccinul său împotriva COVID-19 poate provoca un număr scăzut de trombocite și un efect secundar legat de formarea de cheaguri de sânge, așa-numitul sindrom de tromboză cu trombocitopenie (TTS), potrivit unor documente judecătorești.
Unul dintre efectele secundare ale vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19 ar putea fi sindromul de tromboză cu trombocitopenie (STT), a recunoscut pentru prima dată compania biofarmaceutică internațională, informează The Telegraph și Rai News.
Vaccinul Oxford-AstraZeneca este vândut sub denumiri precum Covishield (în India) și Vaxzevria în Europa și în alte țări. Fabricat și comercializat în India, vaccinul a fost utilizat pe scară largă în timpul pandemiei.
„Vaccinul poate provoca, în cazuri foarte rare, un sindrom de tromboză cu trombocitopenie (TTS). Cauzele sunt necunoscute”, se arată într-un extras dintr-un document transmis de companie unei instanțe, în februarie.
Se cer despăgubiri de 125 de milioane de dolari companiei AstraZeneca
Potrivit relatărilor presei, 51 de cereri de despăgubire au fost depuse la Înalta Curte din Londra, în care victimele și familiile lor solicită despăgubiri de aproximativ 125 de milioane de dolari. Sindromul de tromboză cu trombocitopenie provoacă cheaguri de sânge și un număr scăzut de trombocite, arată HotNews.
Gigantul farmaceutic este dat în judecată într-o acțiune colectivă, reclamanții susținând că vaccinul produs de companie și dezvoltat împreună cu Universitatea din Oxford, a provocat decese și afecțiuni grave în zeci de cazuri.
Avocații susțin că vaccinul a produs un efect secundar care a avut un impact devastator asupra mai multor persoane.
Prima plângere a fost depusă anul trecut de Jamie Scott, tată al doi copii, care a rămas cu o leziune cerebrală permanentă după ce a dezvoltat un cheag de sânge și ulterior o hemoragie cerebrală după administrarea vaccinului, în aprilie 2021. El nu mai poate lucra acum, din cauza stării de sănătate.
Citește și: Masa de Paște poate avea 250 de E-uri și sare și zahăr cât pentru două săptămâni
Italianca Francesca Tuscano, în vârstă de 32 de ani, a murit în aprilie 2021, după ce a fost vaccinată împotriva coronavirusului.
Familia tinerei a apelat la un medic legist și un medic hematolog, care au stabilit că „decesul pacientei poate fi pus pe seama efectelor secundare ale administrării vaccinului împotriva virusului Covid-19”.
Femeia în vârstă de 32 de ani a murit de tromboză vasculară cerebrală, a doua zi după administrarea vaccinului AstraZeneca.
AstraZeneca a contestat și nu prea acuzațiile
AstraZeneca contestă afirmațiile, dar a acceptat, într-un document juridic depus la Înalta Curte a Marii Britanii, în februarie, că vaccinul său împotriva COVID „poate, în cazuri foarte rare, să provoace TTS”, arată The Telegraph.