“Zero zahăr”, dar cu Aspartam? Ar trebui să vă gândiți de două…zeci de ori când fugiți de zahăr, dar alegeți Aspartam drept îndulcitor. Specialiștii susțin că Aspartamul afectează grav sănătatea și chiar poate fi cancerigen!
Aspartamul nu îngrașă, dar poate fi cancerigen!
Aspartamul este cel mai comun folosit îndulcitor artificial; se găsește în sucuri carbogazoase, în produsele marketate drept „sugar free“, în unele shake-uri care înlocuiesc o masa de prânz și în general în multe produse prezentate că fiind pentru diete.
Liga Împotriva Cancerului a lansat o petiţie prin care cere Comisiei Europene să interzică Aspartamul, considerat posibil cancerigen de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Aditivul este folosit ca înlocuitor al zahărului în peste 2.500 de produse, care devin tot mai populare, mai ales printre tineri şi cei care ţin cure de slăbire.
Creat în Statele Unite la mijlocul anilor 1960, aspartamul nu a fost aprobat imediat în Europa. Ridica de atunci semne de întrebare despre efectele asupra sănătăţii. Astăzi îl găseşti într-o mulţime de produse, sub denumirea E951.
“Avem nişte semne din 2023 de la OMS care îl clasifică posibil cancerigen numai că încă nu există dovezile. E de 200 de ori mai dulce decât zaharoza”, declară Alexandru Cîrîc, Director General al ICA.
OMS: Aspartamul este „posibil cancerigen pentru oameni”
În data de 14 iulie 2023 o agenție a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat că Aspartamul, un îndulcitor artificial utilizat pe scara larga în băuturile dietetice și alimentele cu conținut scăzut de zahar, ar trebui catalogat drept „posibil cancerigen pentru oameni”.
Cu toate acestea, un al doilea comitet OMS de experți pentru aditivii alimentari a concluzionat că “dovezile unei asocieri intre consumul de aspartam și cancer la om nu sunt convingătoare și nu exista niciun motiv suficient pentru a schimba doza zilnica acceptata stabilita anterior”, continuând să recomande aspartamul că fiind sigur pentru consum în doza de 40 mg/kg greutate corporala.
Administrația pentru Alimente și Medicamente (Food and Drug Administration – FDA) din Statele Unite ale Americii, care a aprobat aspartamul cu zeci de ani în urma, a emis în replica o critica fata de constatările agenției și și-a reiterat poziția de lunga durata că îndulcitorul aspartam este sigur.
Într-o declarație, FDA a specificat că nu este de acord cu concluzia IARC și a contestat studiile pe care s-a bazat agenția pentru a ajunge la concluzia să, spunând că evaluarea are „deficiente semnificative”. „Oamenii de știință FDA nu au observat probleme de siguranță atunci când Aspartam este utilizat în condițiile aprobate”, au spus reprezentanții FDA.
Citește și: Bombă de 17 pliculețe de zahăr și 100 aditivi. Părinții le dau copiilor asta fără să știe
Ce probleme cauzează îndulcitorul Aspartam
Atunci când Aspartamul a fost introdus în 100 produse diferite, s-a cerut către organizația Congressional Hearings din SUA să se evalueze efectele sale asupra corpului omenesc. Potrivit raportului specialiștilor, „aspartamul te face să ceri și vrei carbohidrați care te vor îngrașă“.
În cantități mari, Aspartamul provoacă și îmbolnăviri ale organelor interne. Până în prezent, aspartamul nu a fost scos din componenta anumitor alimente. Peste 5.000 de produse din peste 90 de tari conțin acest produs chimic.
Aspartamul afectează chimia creierului, schimbandu-i nivelul de dopamină. El poate afecta și fătul nenascut, daca mama consuma produse cu aspartam, conform dr. Louis Elsas, profesor în pediatrie și genetica la Emory University.
Aspartamul este aproape ucigător pentru diabetici, întrucât tine nivelul de sânge în afara oricărui control. Exista marturii ale rudelor diabeticilor care au trecut de pe zaharina pe aspartam că înlocuitor al zaharului și cum aceștia au intrat în coma din cauza nivelului haotic de glicemie din sânge.
Și asupra funcționarii creierului Aspartamul are efecte negative, cum este pierderea memoriei și degradarea lenta și treptata a celulelor sale. Dr. Russell Blaylock, neurochirurg și autorul cărții „Gustul care ucide“, afirma că acest ingredient „stimulează neuronii creierului spre moarte, cauzând deteriorarea mentala în varii forme“.
Potrivit dr. Michael Murray, exista 92 de simptome documentate și asociate cu aspartamul, începând cu durerile de cap și mergând până la moarte; majoritatea sunt neurologice, întrucât Aspartamul ataca sistemul nervos.
Citeste si: De ce zahărul îmbrătrânește și îngrașă. Explicații și soluții