Asociația avertizorilor de integritate a atras atenția Consiliului ASF cu privire la represaliile la care sunt supuși avertizorii de integritate din cadrul ASF care au curajul să dezvăluie abuzurile și faptele ilegale care se petrec în cadrul instituției cu cele mai mari salarii din România.
Asociația Avertizorilor de Integritate, scrisoare către Consiliul ASF, după ce mai mulți avertizori au fost hărțuiți pentru neregulile dezvăluite
Un prim avertizor de integritate din cadrul ASF care „a devenit victima conducerii Autorității” este Cătălin Ionescu, până de curând actuar în cadrul ASF, care pe 22 decembrie 2024 a sesizat Parlamentul „cu privire la nereguli grave în supravegherea sistemului de pensii private și la riscurile majore la care sunt expuși milioane de români, în privința banilor din Pilonul II de pensii”. Înainte de această sesizare, Cătălin Ionescu a transmis „multiple avertismente conducerii ASF, expunând impactul negativ al deciziilor luate la nivelul Consiliului ASF și documentând mecanismele prin care sunt periclitate economiile românilor”.
Cătălin Ionescu a vorbit pe larg despre manevrele făcute de Dan Armeanu, vicepreședintele sectorului de pensii, care prin acțiunile sale repetate a reușit să expună pensiile a milioane de români la riscul de a nu mai putea fi plătite. În acest sens, Armeanu a lăsat sistemul de pensii private fără o supraveghere reală. Practic, prin acțiunile lui Dan Armeanu, ASF nu mai verifica dacă administratorii de pensii private dispun de fonduri suficiente pentru a putea plăti participanților sumele cuvenite.
Prin acțiunile aceleiași persoane, administratorii de fonduri de pensii private pot investi banii participanților în instrumente financiare cu un grad de risc foarte ridicat, în care în trecut nu aveau voie să investească tocmai pentru că exista posibilitatea unor pierderi semnificative. Această acțiune, coroborată cu stoparea unei supravegheri reale asupra pieței, poate conduce la prăbușirea sistemului de pensii private. Aceste inițiative aparțin Vicepreședintelui sectorului sistemului de pensii private, aceeași persoană care a fost și artizanul OUG nr. 114/2018, care a creat premisele naționalizarii sistemului de pensii private.
Pentru că actuarul Cătălin Ionescu a îndrăznit să facă publice secretele murdare ale lui Dan Armeanu, acest lup pus paznic la oi, ASF a constituit o comisie de cercetare administrativă, apoi una de cercetare disciplinară și apoi l-a concediat pe avertizorul de integritate.
Francesca Andreescu, anchetată de ASF la fel ca avertizorul care a fost dat afară la începutul anului
Al doilea avertizor de integritate care a avut de suferit în urma dezvăluirilor făcute este Francesca Andreescu, cea care a expus modul în care vicepreședintele ASF – Sectorul Asigurări Sorin Mititelu a intervenit în favoarea firmei de asigurări ABC Insurance, în scopul modificării încadrării altor fapte decât cele constatate de echipa de control.
Acum, ASF, la solicitarea consiliului, care a fost complice la vulnerabilizarea controlului efectuat la firma de asigurări, a demarat ancheta administrativă care are ca temă reală, găsirea/fabricarea documentelor pentru ca avertizorul de integritate să fie găsit vinovat și concediat, similar cazului Cătălin Ionescu.
Cazul Cristian Muntean
Al treilea avertizor de integritate, Cristian Muntean, a dezvăluit modul în care Sorin Mititelu solicita prin intermediul Aureliei Bălan, șef serviciu Control Intermediari, ca brokerilor de asigurări care urmau a fi controlați să fie cât mai drastic sancționati, fiind transmise inclusiv încadrările legale ale faptelor, asta în condițiile în care controalele la firmele de brokeraj nici măcar nu începuseră.
Consiliul ASF a solicitat demararea unei anchete administrative pentru ca și acest avertizor de integritate să fie înlăturat din cadrul ASF.
Comisiile de buget finanțe din Parlamentul României conduse de constănțeanul Bogdan Hutuca și de către dâmbovițeanca Gabriela Horga (fosta vicepreședinte ASF până în luna August 2024) ”și-au îngropat capul în nisip” precum struții, ambii președinți de comisii fiind de la PNL – partid aflat la guvernare împreună cu PSD, au refuzat pur și simplu să audieze avertizorii de integritate și să cheme Consiliul ASF la raport în Parlament.
Este de înțeles din perspectiva politică dâmbovițeană că pentru partidele politice aflate la guvernare sunt mai importante omerta și combinațiile pe bani mulți, decât aflarea adevărului și restabilirea ordinii în instituțiile conduse de către colegii lor de partid.
În această situație, Asociația Avertizorilor de Integritate a transmis o scrisoare către consiliul ASF prin care le-a solicitat să înceteze orice formă de represalii asupra avertizorilor de integritate și să procedeze și la modificarea site-ului instituției prin adăugarea unei secțiuni de informare privind drepturile avertizorilor în interes public și canalul intern de raportare, în acord cu Legea nr. 361/2022.
Asociația atrage atenția consiliului ASF că, potrivit art. 33 din Legea nr. 361/2022, până la data de 5 februarie 2023, ASF avea obligația de revizui procedura internă privind avertizarea in interes public, precum si orice alte proceduri ori regulamente ale ASF care contravin prevederilor Legii 361/2022, ori care restrâng drepturile și protectia conferite persoanelor care formuleaza o avertizare in interes public în acord cu prevederile Legii nr. 361/2022, de a institui un canal intern de raportare (cf. art. 9 si 10 din Legea nr. 361/2022) și de a desfășura o activitate de informare internă cu privire la aceste aspecte precum si la dreptul salariatilor de a formula raportări conform Capitolului IV din lege, prin canale externe de raportare sau conform Capitolului V, sub forma divulgarilor publice.
Mesajul transmis de către Asociația Avertizorilor de Integritate
În cele ce urmează, redăm conținutul materialului transmis de către Asociația Avertizorilor de Integritate:
“Întrucât în cadrul ASF au fost înregistrați 3 avertizori de integritate care au transmis divulgări publice, întemeiate conform prevederilor art. 19, alin. (1), lit. b) și alin. (2) din Legea nr. 361/2022 privind protecția avertizorilor în interes public, cu modificările ulterioare și transmisă către: Senatul României, Comisia Economică, Industrii, Servicii, Turism și Antreprenoriat, Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții, Camera Deputaților, Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții, Comisia pentru buget, finanțe și bănci, respectiv către Agenția Națională de Integritate, iar asupra celor 3 avertizori Consiliul ASF a dispus:
- în cazul domnului Cătălin Ionescu, constituirea unei comisii de anchetă administrativă și a unei comisii de cercetare disciplinara, fără respectarea prevederilor legale, avertizorul fiind concediat abuziv de către ASF;
în cazul domnișoarei Francesca Andreescu, începerea anchetei administrative, care se îndreaptă spre același deznodământ ca în cazul avertizorului de integritate Cătălin Ionescu;
în cazul domnului Cristian Muntean, începerea anchetei administrative în vederea eliminării și a acestuia din cadrul ASF.
Vă subliniem faptul că Agenția Națională de Integritate a considerat comisia de ancheta administrativă un organism similar comisiei de cercetare disciplinară.
Vă rog să rețineti dispozițiile art. 21 alin. 2 din Legea nr. 361/2022 potrivit cărora: „Avertizorul în interes public care efectuează o raportare sau divulgare publică a unor informații privind încălcări ale legii nu încalcă dispozițiile legale sau clauzele contractuale privind divulgarea de informații și nu răspunde pentru raportarea sau divulgarea publică a unor astfel de informații, cu condiția să fi efectuat o raportare sau divulgare publică în condițiile prezentei legi și să fi avut motive întemeiate să creadă că raportarea sau divulgarea a fost necesară pentru dezvăluirea unei încălcări a legii”.
De asemenea, potrivit art. 22 alin. 1 din Legea nr. 361/2022 este interzisă orice formă de represalii, amenințări sau tentative de represalii împotriva avertizorilor in interes public.”