Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) susține că asigurătorii RCA nu țin cont de sex ori de religie la vânzarea asigurărilor auto, măsură care ar discrimina și ar încălca legislația națională și europeană.
Explicațiile vin după ce Ministerul Apărării a cerut, în cadrul unei licitații pentru asigurarea auto a mii de mașini, ca prețurile să nu difere în funcție de localitate, vârstă, sex sau religie.
Ministerul Apărării vrea să-și asigure peste 2.800 de vehicule
„În practicarea activității de asigurare societățile nu folosesc în tarifare criterii de segmentare care conduc la discriminare pe criterii de sex sau pe criterii ce țin de apartenența asiguratului la un anumit grup social, o astfel de practică încălcând legislația națională și europeană cu privire la discriminare și egalitatea de șanse”, au precizat reprezentanții ASF pentru HotNews.ro.
Aceste precizări vin la scurt timp după ce Hotnews.ro a semnalat că Ministerul Apărării, prin Unitatea Militară 02574, și-a făcut cunoscută intenția de a cumpăra polițe RCA pentru mai bine de 2.800 de vehicule (microbuze, autoturisme de teren și oraș, motociclete, remorci etc.) pe care le are înregistrate în mai multe județe. Asigurarea RCA este estimată la peste 13,7 milioane de lei (fără TVA).
Reprezentanții ministerului au cerut în caietul de sarcini ca prețurile să nu difere în funcție de criterii precum localitate, vârsta, sexul sau religia conducătorului auto.
Asigurătorii își calculează liber tarifele RCA. Care sunt criteriile?
Întrebați ce criterii folosesc asigurătorii din România în stabilirea prețurilor RCA, reprezentanții ASF au precizat că, potrivit reglementărilor UE, tarifele de primă sunt calculate în mod liber.
- „În conformitate cu prevederile legislației europene (art. 21 și 181 din Directiva 2009/138/CE (Solvency II) societățile își calculează în mod liber tarifele de primă.
- În calculul acestora asigurătorii RCA pot folosi criterii de risc, indici de încărcare, coeficienţi de corecţie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor de primă, cu respectarea principiilor actuariale general acceptate.
- Criteriile alese de către asigurători sunt stabilite de către aceștia în baza datelor statistice pe care le au la dispoziție atât la nivel de piață cât și la nivelul propriului portofoliu și acestea sunt în legătură cu expunerea la risc.
- Criteriile folosite de cele mai multe ori sunt cele în care se încadrează vehiculul asigurat (categorie, putere, cilindree, nr de locuri, masa, ș.a.), cât și în legătură cu asiguratul ( Persoană fizică/Persoană juridică, mod de utilizare, nr de utilizatori, grupa de vârstă în care se încadrează utilizatorul, localitate de domiciliu, ș.a.)”, au declarat pentru HotNews.ro oficialii ASF.
Autoritatea mai subliniază și faptul că, potrivit art. 21 din aceeași Directivă UE, „statele membre nu impun aprobarea prealabilă sau notificări sistematice cu privire la condițiile de asigurare generale și speciale, nivelul primelor, bazele tehnice folosite în special la calcularea nivelului primelor și rezervelor tehnice sau la formulare și alte documente tipărite pe care o întreprindere intenționează să le folosească în interacțiunile sale cu deținătorii polițelor de asigurare sau cu întreprinderile cedente sau retrocedente”.