ASF, anchetată în Comisia împotriva abuzurilor din Parlament, reprezentanții Legislativului solicitând documente sensibile pentru conducerea Autorității. Șefii din ASF și-au desemnat însă oameni de încredere, care au misiunea de a transmite comisiei parlamentare doar documentele în favoarea Autorității.
ASF, anchetată în Comisia împotriva abuzurilor din Parlament. Șefii Autorității i-au măsuri
În urma multiplelor avertizări în interes public primite de către Comisia împotriva abuzurilor din Camera Deputaților a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a constituit o adevărată celulă de criză care are sarcina de a se ocupa de diluarea adevărului acestei comisii parlamentare, atrag atenția surse din cadrul ASF.
Astfel că acum are loc între ASF și Comisia împotriva abuzurilor un joc de-a șoarecele și pisica, sau despre cum să ne ascundem mai bine, în care șoarecele ASF încearcă să ascundă documentele și să dezinformeze Pisica – Comisia împotriva abuzurilor, au explicat, pentru Oficiul de Știri, aceleași surse.
Solicitările de documente și informații ar reprezenta un coșmar de imagine cu posibile consecințe penale, dacă acestea ies din ASF într-o formă nealterată, deoarece acestea conțin elemente probante privind abuzurile și diverse infracțiuni care s-au petrecut in ASF, cum ar fi: falsificarea și folosirea unor documente falsificate, decizii luate de conducerea ASF în afara prevederilor legale, refuzul de a informa organele de cercetare penală cu privire la indicii temeinice de infracțiuni aduse la cunoștința Consiliului ASF (omisiunea sesizării organelor de cercetare penală), abuzul în serviciu și multe altele, potrivit surselor din cadrul Autorității.
Cine împarte, parte-și face, în ASF
Persoanele care selectează și centralizează documentele care urmează să fie transmise către Parlament sunt tocmai cele care au modificat încadrările din procesele verbale de control ale firmei ABC Insurance, fiind același persoane de la același departament juridic (după intervenția vicepreședintelui ASF Sorin Mititelu) care au propus cu totul alte încadrări ale faptelor în Nota de control care urma să fie prezentată și validată de către Consiliul ASF.

Prin urmare, aceleași persoane de la departamentul juridic care au semnat într-un fel pe Procesul Verbal de constatare al faptelor și apoi au solicitat încadrarea diferită a faptelor în Nota care trebuia prezentată Consiliului ASF, în urma intervenției directe și repetate a vicepreședintelui ASF Sorin Mititelu, sunt cele care selectează și hotărăsc ce acte trebuie puse la dispoziția Parlamentului României.
Cele două persoane nominalizate de conducerea ASF să pregătească aceste documente sunt șefa serviciului avizare din cadrul Direcției juridice și Marilena Mușat, directorul direcției juridice.
Interesant este că ambele sunt semnatare ale avizelor contradictorii ale notei de valorificare a acțiunii de control desfășurate la firma ABC Insurance.
Probabil că nimeni nu știe mai bine ce documente incriminează mai mult persoanele din acea investigație întreprinsă de către Parlamentul României decât chiar semnatarii acelor documente?
Dacă ele vor selecta doar documentele “potrivite” pentru prezentarea variantei de “adevăr” care favorizează imaginea ASF, au șanse nu doar să își apere pielea lor, fiind direct implicate în speță, dar și a lui Sorin Mititelu, pentru că în speța ABC Insurance, cele trei persoane vâslesc în aceeași barcă.
Intervenția lui Sorin Mititelu în favoarea companiei ABC Insurance avea nevoie de suportul, avizul și semnătura șefei serviciului avizare și ale Marilenei Mușat.

În afara acelor documente, Comisia Parlamentară a solicitat și documentele care au stat la baza cercetării disciplinare a avertizorului de integritate Cătălin Ionescu, cel care a adus la cunoștința Consiliului ASF faptul că a constatat “volatilizarea” a 100 milioane de euro din conturile de pensii ale românilor supravegheate de ASF, responsabilitatea supravegherii acestui sector aparținând lui Dan Armeanu, fostul șef al avertizorului de integritate mai sus menționat, pentru care Armeanu a solicitat cercetarea disciplinară și desfacerea contractului de muncă.