Renumărarea voturilor din turul 1 pentru alegerile prezidențiale a evidențiat fără urmă de dubiu faptul că ascensiunea candidatului USR, Elena Lasconi, se datorează în mare măsură votului din Diaspora. Cu 1.556.339 de voturi obținute de la electoratul din țară, față de 1.746.764 de voturi, câte a obținut Marcel Ciolacu, candidatul PSD la funcția supremă în Stat în primul tur de scrutin, de la același electorat, Elena Lasconi nu ar fi ajuns în turul 2. Ascensiunea candidatului USR, Elena Lasconi, în turul doi pentru alegerile prezidențiale a fost garantată de prezența la vot a Diasporei. Astfel, potrivit datelor centralizate, după renumărarea voturilor pentru turul 1, Marcel Ciolacu a primit doar 22.996 de voturi în străinătate, în timp ce contracandidata lui, Elena Lasconi, și-a adjudecat 216.161 de voturi din Diaspora.
Scandalul provocat de contestarea rezultatelor din primul tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale a ajuns la final, odată cu pronunțarea, luni, a CCR pe marginea corectitudinii în care au fost centralizate și contabilizate voturile românilor. O renumărare a voturilor din turul 1 pentru alegerile prezidențiale nu a adus nimic nou sub soare, deși au existat voci care au susținut că alegerile au fost viciate și că se impune reluarea procesului de vot pentru turul 1. Nu a fost să fie! Ceea ce contează, însă, cu adevărat în toată povestea cu ascensiunea uluitoare, din ambele perspective, ale celor doi politicieni – Călin Georgescu și Elena Lasconi -, care se vor confrunta pe 8 decembrie în bătălia finală pentru fotoliul de la Cotroceni e faptul că decizia de renumărare a voturilor a arătat cât se poate de limpede cine a trimis-o pe Elena Lasconi în finala din turul doi pentru alegerile prezidențiale.
Un comunicat buclucaș și o victorie la mustață a lui Marcel Ciolacu
Deși, pe parcursul zilei de luni, a existat un comunicat BEC trimis către CCR care îl plasa, în urma unor „rezultatele parțiale”, pe Marcel Ciolacu pe locul doi, înaintea candidatei din partea USR, Elena Lasconi, inoculând ideea că alegerile au fost viciate și, ca atare, că se impune reluarea alegerilor, acest lucru nu s-a întâmplat. În realitate, cifrele trimise către CCR chiar de autoritatea BEC au demonstrat că s-a greșit la prima numărătoare mai mult în favoarea lui Ciolacu decât în favoarea lui Lasconi. Cu nu mai puțin de 2.911 voturi.
Voturile din Diasporă salvatoare pentru Elena Lasconi
Interesant este că această a doua numărare a voturilor a scos în evidență un aspect care nu mai poate fi pus acum la îndoială. Acela că ascensiunea candidatului USR, Elena Lasconi, se datorează în mare măsură votului din Diaspora. Cu 1.556.339 de voturi obținute de la electoratul din țară, față de 1.746.764 de voturi, câte a obținut Marcel Ciolacu, candidatul PSD la funcția supremă în Stat în primul tur de scrutin, de la același electorat, Elena Lasconi nu ar fi ajuns în turul 2. Ascensiunea candidatului USR, Elena Lasconi, în turul doi pentru alegeri prezidențiale a fost garantată de prezența la vot a Diasporei. Astfel, potrivit datelor centralizate, după renumărarea voturilor pentru turul 1, Marcel Ciolacu a primit doar 22.996 de voturi în străinătate, în timp ce contracandidata lui, Elena Lasconi, și-a adjudecat 216.161 de voturi din Diaspora.
Ascensiunea candidatului USR, Elena Lasconi. Concluzia după renumărarea voturilor pentru turul 1 al alegerilor prezidențiale
CCR a solicitat verificarea, vot cu vot, iar BEC s-a executat, dispunând renumărarea. Iar procesul verbal întocmit de BEC și trimis, mai apoi, către CCR, imediat după terminarea operațiunii de renumărare a voturilor din țară, era redactat în termini foarte clari: Elena Lasconi a pierdut 1.192 de voturi (după renumărare are 1.555.147 de voturi, față de 1.556.339 câte avusese inițial), în timp ce, în dreptul lui Marcel Ciolacu, figurau 1.742.661 de voturi, față de 1.746.764 contabilizate inițial, ceea ce înseamnă că liderul PSD a pierdut, după renumărare 4.103 de voturi. Cu alte cuvinte, în momentul în care BEC a început renumărarea voturilor din Diaspora, distanța dintre Ciolacu și Lasconi devenise mai mică cu 2.911 voturi.
CITEȘTE ȘI: Alegeri prezidențiale 2024. Decizie finală CCR: Alegerile din 24 noiembrie au fost validate