Știința arată că arta poate îmbunătăți funcționarea creierului în cazul multor oameni cu demență, redându-le în mod eficient viața înapoi. Dar este important ca aceștia să fie capabili să fie angrenați în activități semnificative.
O galerie de artă olandeză proiectează tururi pentru persoanele cu demență. Tururile gratuite de artă de la Haga – organizate datorită unei cereri – au fost inspirate de Proiectul Alzheimer al Muzeului de Artă Modernă din New York. Ele fac parte dintr-un efort mai mare de adaptare a societății olandeze pe măsură ce populația îmbătrânește și una din trei femei și unul din șapte bărbați sunt diagnosticați cu demență.
„Acest tur este despre culoare și aici fiecare culoare se potrivește cu un miros”, spune Yke Prins, ghidul muzeului. Noul turneu Art Connection a debutat pentru prima dată luna trecută și este programat pentru fiecare ultimă zi de vineri a fiecărei luni.

Arta poate îmbunătăți funcționarea cognitivă
„Inima nu suferă de demență”, a spus Maaike Staffhorst, purtătorul de cuvânt al muzeului. „Oamenii cu demență mai au sentimente și pot să se simtă bine.”
Știința arată că arta poate îmbunătăți funcționarea cognitivă în cazul multor oameni cu demență, redându-le în mod eficient viața înapoi. Toate acestea necesită o schimbare majoră de gândire. Specialiștii susțin că practicarea anumitor activități din sfera artei ar putea să ducă la prelungirea vieții, chiar cu până la zece ani.
Potrivit unui neurolog, implicarea zilnică în activități artistice poate avea beneficii uriașe în ceea ce privește scăderea nivelului de stres și minimizarea problemelor de sănătate fizică și mentală. Talentul nu este un factor important, ci doar menținerea capacității de a învăța lucruri noi, chiar și mai târziu în viață, notează The Telegraph.
Ce se poate întâmpla în 45 de minute
Procesul este explicat pe larg de Susan Magsamen, profesor și director executiv al International Arts + Minds Laboratory, al centrului pentru Neuroestetică aplicată de la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins. Noua ei carte, „Your Brain on Art”, scrisă în colaborare cu Ivy Ross, vicepreședintele Google pentru design hardware, reunește mai multe studii care prezintă argumente convingătoare despre rolul vital al artei, în sănătatea creierului.
În carte, autoarea se bazează pe cercetări de ultimă oră pentru a sublinia că implicarea în „45 de minute de de artă” – de la colorat, dans sau muzică – reduce cortizolul (substanța chimică a stresului) și ne poate ajuta să trăim mai fericiți și mai sănătoși. Domeniul de studiu al lui Susan este neuroestetica, studiul modului în care arta afectează creierul. Profesoara a dat exemplul unui bărbat cu Alzheimer care, după ce a ascultat o listă de melodii pe care obișnuia să le iubească, și-a recunoscut fiul pentru prima dată, după un deceniu.
„Muzica declanșează mai multe căi cerebrale care stimulează cortexul auditiv (care procesează sunetul), amigdala (sediul emoției) și hipocampul (memoria)”, spune ea. „Când ascultăm muzică nostalgică, activează hipocampul, dar, mai important, alte zone ale creierului, care, de asemenea, se leagă de memorie și reamintire care nu au fost deteriorate”, explică ea.

Arta stimulează părți profunde ale creierului
Potrivit cercetătorilor, oamenii care se angajează în diferite activități artistice (în mod ideal, în fiecare zi, dar cel puțin o dată pe săptămână) sunt mai puțin predispuși la suferințe și au o mai bună calitate a vieții, în general. Spre exemplu, lucrul cu lutul sau plastilina este singura formă de artă în care ambele mâini au același nivel de dexteritate. Calitatea tactilă a lucrului cu lut sau plastilină reduce starea de spirit negativă și anxietatea și ajută, de asemenea, capacității de concentrare. Lucrul cu argila eliberează serotonina, ridicând astfel moralul fără efort și sporind perspectiva optimistă.
Atunci când vorbim de colorat am tinde să credem, poate, că este o activitate destinată exclusiv copiilor. Nimic mai greșit. În calitate de adulți, o jumătate de oră de colorat stimulează aceleași părți profunde ale creierului, la fel cum ar face-o și meditația. În același timp, ajută la focusare.
Și cântecele, asociate cu amintiri fericite, ne eliberează de anxietate și ne stimulează starea de spirit. Vibrația sonoră are capacitatea de a scoate corpul dintr-o reacție instinctuală de tip „luptă-fugi-rămâi împietrit” și este un instrument excelent de combatere a stresului. Funcționează la nivel inconștient și schimbă, literalmente, vibrațiile din corp.
Arta susține schimbările pozitive
Nu în ultimul rând, arta imersivă dizolvă granițele dintre artă și privitor. Toate simțurile sunt implicate și apar reacții emoționale puternice, care intensifică învățarea și memoria.
Interfața dintre neuroștiință și teoria și practica terapiei artei a fost un focus al practicienilor și cercetătorilor în domeniu pe parcursul secolului XXI. Autorul principal al acestui studiu, Juliet King, consideră că utilizarea tehnologiei actuale a creierului ca formă de cercetare de bază poate contribui la înțelegerea modului în care mecanismele terapiei de artă susțin autoreglarea, relațiile potrivite și schimbările pozitive
Capacitatea artei de a ne flexibiliza imaginația poate fi unul dintre motivele pentru care am făcut artă de când eram locuitori în peșteri, după cum evidențiază unele dintre cercetări. Ar putea servi unui scop evolutiv. Este o teorie conform căreia crearea de artă ne ajută să rezolvăm problemele care ar putea apărea.
Teoria se bazează pe o idee dezvoltată în ultimii ani – că creierul nostru este o mașină de predicție. Creierul folosește informații pentru a face predicții despre ce am putea face în continuare – și, mai important, ce trebuie să facem în continuare pentru a supraviețui și a prospera.