Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat vineri că Hamas nu a acceptat să elibereze alţi ostatici, încălcând termenii unui acord temporar de încetare a focului.
Acesta a precizat că Israelul rămâne angajat să-şi atingă obiectivele în războiul împotriva grupării islamiste palestiniene, în timp ce luptele s-au reluat în Fâşia Gaza.
Hamas nu a eliberat toate femeile ostatice aşa cum se convenise şi a lansat rachete asupra Israelului, a declarat biroul lui Netanyahu. „Odată cu reluarea luptelor, subliniem: guvernul israelian se angajează să-şi atingă obiectivele în război – să elibereze ostaticii, să elimine Hamas şi să se asigure că Fâşia Gaza nu va mai reprezenta niciodată o ameninţare pentru locuitorii Israelului”, a declarat acesta.
Armata israeliană a trimis mesaje pe telefoanele locuitorilor din unele cartiere ale oraşului Gaza, precum şi celor din localităţile de la graniţa cu Israelul în sud, cerându-le „să plece imediat” pentru că urmează să efectueze „atacuri militare dure”, transmite AFP.
————————————————————————————————-
La 55 de zile de la începerea războiului, Israel și Hamas au prelungit armistițiul. Armata israeliană a declarat joi că armistițiul cu Hamas va continua „având în vedere eforturile mediatorilor de a continua procesul de eliberare a ostaticilor și sub rezerva termenilor acordului.”
Mai exact, Hamas a fost de acord să prelungească armistițiul pentru a șaptea zi. Cele șase zile de încetare a luptelor din Gaza urmau să se încheie joi la ora locală 7.00, după eliberarea unui grup de 16 ostatici deținuți de Hamas în noaptea de miercuri spre joi, în schimbul a 30 de prizonieri palestinieni.
Hamas a predat doi ostatici israelieni Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) din orașul Gaza, a declarat un oficial palestinian familiarizat cu negocierile de armistițiu pentru Reuters.
Israelul l-a convocat pe ambasadorul Spaniei după ce premierul spaniol Pedro Sanchez a spus că se îndoiește că respectă dreptul umanitar internațional, scrie The Guardian.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că i-a cerut ministrului său de externe să-l cheme pe ambasadorul Spaniei „după declarația rușinoasă a premierului spaniol.”
Gruparea islamistă Hamas a revendicat atacul terorist din Ierusalim comis de doi militanți înarmați într-o stație de autobuz.
Hamas a precizat într-un comunicat că „operațiunea a venit ca un răspuns natural la crimele fără precedent comise de ocupație”, referindu-se la campania militară a Israelului în Gaza și tratamentul aplicat prizonierilor palestinieni din închisorile israeliene.
Negociatorii din Qatar și Egipt fac presiuni pentru o nouă prelungire cu două zile a armistițiului din Gaza, care să includă noi eliberări de ostatici și o creștere a livrării de ajutor umanitar, a anunțat Egiptul, joi, conform Reuters.
Premierul Benjamin Netanyahu a avertizat că Israelul va relua operațiunile militare cu toată forța după armistițiul temporar
”Decizia este dificilă, este dureroasă, dar este corectă. Dar nu ne vom opri după armistițiu. Suntem în război, iar războiul va continua până la atingerea obiectivelor: eliminarea grupului Hamas, eliberarea tuturor ostaticilor și garantarea că nu va mai exista nicio amenințare din Fâșia Gaza”, a afirmat premierul israelian.
Ce prevede ACORDUL care va fi implementat vineri, ostaticii fiind eliberați în mai multe etape
- intensificarea intrării camioanelor care transportă ajutoare umanitare, ajutoare de urgență, asistență medicală și combustibil în toate regiunile din Fâșia Gaza;
- eliberarea a 50 de femei și copii israelieni ostatici cu vârsta sub 19 ani, în schimbul eliberării a 150 de femei și copii palestinieni din închisorile israeliene;
- niciun fel de trafic aerian (avioane și drone) israelian în sudul Fâșiei Gaza timp de patru zile;
- niciun trafic aerian israelian (avioane și drone) în nordul Fâșiei Gaza timp de șase ore pe zi, de la ora 10.00 la 16.00;
- libertate de circulație pentru civili, în special de-a lungul drumului Salah al Din;
„forțele de ocupație” israeliene nu vor ataca sau aresta pe nimeni în nicio zonă din Fâșia Gaza. - Acordul prevede și un armistițiu de cel puțin patru zile, precum și accesul Crucii Roșii la ostaticii care rămân în Fâșia Gaza.
Atacul Hamas, din 7 octombrie, constituie un ”genocid”, scriu 100 de experţi
Aproximativ 100 de experţi în drept internaţional au difuzat în presă o declaraţie în care afirmă că atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas de la 7 octombrie în Israel, soldat cu 1.300 de morţi, ar putea constitui „o crimă de genocid”, potrivit dreptului penal internaţional.
”Teroriştii au masacrat 1.300 de persoane, la 7 octombrie, inclusiv femei şi copii, bătrâni şi aduşi tineri care petreceau în aer liber”, comentează semnatarii.
”Aceste acte contituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi în particular a dreptului internaţional penal”, apreciază ei, pentru că ”par să fi fost comise cu internţia de distruge, în întregime sau în parte, un grup naţional – israelienii – un obiectiv declarat în mod explicit de către Hamas.”
CITIȚI ȘI: