back to top
spot_img

Arma nucleară spațială, un pericol pentru economia mondială

Înainte ca războiul ruso-ucrainean să atingă pragul celor doi ani, ieri, agențiile de informații americane au avertizat că Rusia ar putea viza o armă nucleară către o țintă neobișnuită, sateliții care orbitează în spațiu.

Plasarea unei arme în orbită nu este doar o amenințare militară. Este și un pericol pentru economia spațială, ca și cea de pe pământ. Există o industrie puțin cunoscută, dar în creștere rapidă, care asigură sateliții. Nu însă și împotriva armelor nucleare.

Ce este în joc: sute de miliarde (și probabil trilioane) de dolari atunci când includem serviciile care depind de sateliți, potrivit lui David Wade, de la Consorțiul de Asigurare Spațială Atrium, care asigură sateliții pentru Lloyd’s.

Arma nucleară spațială, o amenințare pentru sateliții comerciali

Dintre cele peste 8.000 de sateliți aflați în orbită, mii aparțin companiilor private, potrivit Orbiting Now, un site care compilează date de urmărire în timp real a sateliților de la NASA și alte surse. Se spune că arma rusă este proiectată pentru a viza sateliții aflați în orbită joasă a Pământului, acolo unde operează cei mai mulți sateliți comerciali.

Starlink de la SpaceX domină industria serviciilor de internet bazate pe spațiu, iar Amazon are mari aspirații în spațiu. Dar scăderea abruptă a costurilor de lansare în ultimii ani – determinată în mare parte de SpaceX – a făcut posibilă intrarea pentru mulți jucători mai mici, ducând la o frenezie a afacerilor cu sateliți care a determinat Comisia Federală pentru Comunicații să deschidă un Birou Spațial anul trecut.

Wade a estimat valoarea totală a tuturor sateliților asigurați în orbită la 25 de miliarde de dolari. Asta nu include veniturile pe care le generează. Satellite Industry Association a estimat veniturile pentru serviciile satelitare neguvernamentale la 113 miliarde de dolari în 2022.

Investițiile în economia spațială cresc rapid

Activitatea spațială ar putea totaliza 620 de miliarde de dolari anul acesta, potrivit celei mai recente estimări disponibile. Aceasta este în creștere față de 545 de miliarde de dolari în 2022, conform unei estimări din partea Space Foundation, o organizație non-profit care promovează educația și întreprinderile spațiale.

Aspirațiile pentru economia spațială includ exploatarea minieră pentru minerale rare și apă, turism, comunicații și infrastructură de transfer de date. Joi, un vehicul lunar de la Intuitive Machines, călătorind pe o rachetă SpaceX, a devenit prima navă privată care a aterizat pe lună. O realizare care, se speră, va duce la exploatarea mineralelor de apă care ar putea fi folosite pentru a produce combustibil pentru misiuni industriale mai îndepărtate.

O armă spațială ar pune în pericol și alte afaceri

Industriile, de la agricultură la tehnologie, depind de sateliți, iar sectoare precum transporturile, transporturile, băncile și gestionarea lanțului de aprovizionare se bazează pe GPS, care folosește sateliți. Amenințarea ar avea și „un efect depresiv” asupra evaluărilor companiilor spațiale în general, a declarat Donald Moore, CEO al Space Finance Corporation și lector în politica spațială la Facultatea de Drept de la Universitatea Michigan.

Noua amenințare ar putea, de asemenea, să pună o piedică în planurile guvernului american de a se baza pe actori privați chiar în momentul în care Departamentul Apărării este așteptat să publice detalii despre o nouă strategie de integrare a sateliților comerciali în securitatea națională, a remarcat Brian Weeden, directorul programului pentru Secure World Foundation, o organizație non-profit care lucrează în domeniul politicii spațiale.

Unii sunt sceptici în privința riscului. Efectele precise ar depinde de necunoscute despre arma în sine, planificarea de contingenta a companiilor și alți factori. „Am putea totuși să comunicăm,” a spus Henry Hertzfeld, profesor de politici spațiale la Universitatea George Washington și fost economist șef la NASA. „Avem încă niște linii terestre,” a adăugat el, vorbind de pe telefonul din birou. Și el îndoiește că Rusia va introduce această amenințare, deoarece ar pune în pericol și activitățile sale spațiale. În mod semnificativ, ar încălca și un tratat internațional spațial.

Dar riscul nu este acoperit de asigurare. „Excluderile pentru acte de război, dispozitive antisatelit și reacții nucleare, radiații nucleare sau contaminare radioactivă (cu excepția radiației care apare natural în mediul spațial) sunt în mod obișnuit enumerate într-o poliță de asigurare spațială,” a spus Wade într-un email.

author avatar
Răzvan Codorean

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...