ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București continuă tradiția stagiunilor de jazz pe scena Hanului Gabroveni cu o serie de opt concerte prezentate în cadrul programului ARCUB Jazz Live 2024. Astfel, în perioada februarie-decembrie 2024, Sala Mare a Hanului Gabroveni devine locul de întâlnire al iubitorilor acestui gen muzical atemporal.
Vor fi prezente orchestre și nume importante din jazzul românesc, iar publicul se va bucura de experiența live a celor mai recente producții muzicale sau colaborări jazzistice.
Pe 28 februarie, ora 19:00, artiștii Petrică Andrei (pian), Ionuț Baranga (contrabas) și Vlad Popescu (baterie) deschid seria de concerte live la ARCUB cu sonoritățile muzicale Joy of Life, un omagiu adus „bucuriei de a trăi”, dar și universalității jazzului.
Prezentat de-a lungul timpului pe importante scene jazz din Capitală și din țară, proiectul Joy of Lifeeste o demonstrație de virtuozitate a celor trei apreciați artiști, o îmbinare a ritmurilor jazzului liric marcate de improvizații îndrăznețe ce vor crea o conexiune autentică cu publicul. Biletele pentru concertul Joy of Life – Petrică Andrei (pian) – Ionuț Baranga (contrabas) – Vlad Popescu (baterie) au fost puse în vânzare, la prețul de 50 lei, și pot fi achiziționate online pe arcub.ro și entertix.ro, precum și la casa de bilete ARCUB (Strada Lipscani nr. 84-90).
ARCUB a adus publicului de profil cele mai noi experimente din zona jazzului
Inițiată în 2014, stagiunea concertelor de jazz de la ARCUB a adus publicului de profil cele mai noi experimente din zona jazzului, artiști consacrați și nume noi de pe scena autohtonă și europeană. Început ca o completare a Bucharest Jazz Festival și continuat pe parcursul anilor sub forma stagiunilor jazz JAZZAJ, Artist in Residence, programul și-a propus să devină o pepinieră pentru noile direcții în jazzul românesc și european, o platformă pentru creativitatea scenei muzicale din România.
În 2024, ARCUB Jazz Live continuă programul dedicat promovării jazzului contemporan cu un line-up ce include artiști de excepție din peisajul jazzistic autohton și promite o experiență muzicală unică atât pentru publicul de gen, cât și pentru cei care descoperă acum una dintre cele mai versatile forme de expresie muzicală – jazzul.
Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.
Jazz la ARCUB: Cine sunt Petrică Andrei (pian), Ionuț Baranga (contrabas) și Vlad Popescu (baterie)
Petrică Andrei este absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, secția Compoziție Jazz și Muzică Ușoară, sub îndrumarea profesorului Anton Șuteu, cariera sa în jazz a fost puternic influențată de Marius Popp. A debutat la 18 ani în formula trio, alături de basistul Cătălin Rotaru și bateristul Dan Teodorescu, la Sibiu Jazz Festival, în 1993, unde a obținut primul premiu. În anul 2000, în cadrul ansamblului Junior Cromatic Big Band, dirijat de Marin Petrache Pechea, a luat parte la un turneu în Elveția și a apărut – inclusiv cu trioul propriu, pe lângă prezența în amintitul big band – la Expoziția Mondială de la Hanovra, recitalurile sale fiind preluate și difuzate de televiziunile germane ZDF și N3. Cunoscut pentru improvizații și lirismul interpretărilor sale, Petrică Andrei a lansat trei albume personale și a susținut concerte pe scene autohtone, precum și peste hotare, la Viena, Hanovra, Berlin, Lisabona, Barcelona, Bruxelles, Paris.
Originar din „dulcele târg al Ieșilor”, Ionuț Baranga și-a început cariera în urmă cu peste 30 de ani. A construit de-a lungul timpului o carieră laborioasă, marcată de reprezentații pe importante scene europene. Cu abordări stilistice variate, de la muzica clasică la jazz, Ionuț Baranga s-a afirmat ca muzician de calibru, fapt demonstrat de prezența sa în ansambluri muzicale renumite, precum Filarmonica Flandrei, sau colaborările sale cu Opera și Orchestra Națională ale Belgiei.
Experiența interpretativă a bateristului Vlad Popescu s-a conturat încă din 1992, când a început colaborarea cu Big Band Radio România, neîntreruptă până în anul 2011. În 1996 a devenit percuționist secund al Filarmonicii „George Enescu”. Primele concerte peste hotare la care a luat parte ca baterist și percuționist au avut loc, în 1997, în Italia, Spania și Germania.
A evoluat în toate edițiile de până acum (2000-2005) ale Festivalului Internațional de Jazz de la București, fie alături de notabili muzicieni români și străini (în 2002, alături de pianistul italian Guido Manusardi; în 2003, împreună cu formația trompetistului francez Michel Marre și grupul East Village; în 2004 – împreună cu Decebal Bădilă, această colaborare fiind reeditată și în 2005, când din grup a făcut parte și virtuozul chitarist brazilian Marcinho Eiras), fie ca lider de proiect, la ediția 2004.
Vlad Popescu este fondatorul și coordonatorul proiectului Stagiunea de Jazz, ce s-a derulat, până la începutul pandemiei, în parteneriat cu Teatrul ACT, proiect produs de Societatea Română de Radiodifuziune. Din anul 2004 și până în prezent este cadru didactic în cadrul Universității Naționale de Muzică București, fiind în prezent lector universitar doctor în cadrul departamentului de jazz/muzică ușoară.
Citiți și: