Pentru a satisface cererea de electricitate în timpul verilor toride, Arabia Saudită a crescut importurile de petrol, ajungând la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani.
Potrivit cercetărilor realizate de Kpler şi Vortexa, importurile de păcură ale Arabiei Saudite au atins un nivel record în luna iunie, cel mai ridicat din decembrie 2020, şi se aşteaptă să rămână ridicate şi în luna iulie. Aceste achiziţii au crescut considerabil începând cu luna martie, ajungând acum la aproximativ 350.000 de barili pe zi, deoarece aparatele de aer condiţionat sunt în funcţiune la capacitate maximă în lunile mai toride ale anului.
Arabia Saudită se orientează către energii regenerabile și reducerea dependenței de păcură
Arabia Saudită este cel mai mare cumpărător de păcură, un produs rezidual derivat din rafinarea carburanților precum benzină și motorină în regiunea Golfului. Suplimentar, țara arde și petrol pentru a produce energie electrică, ceea ce probabil a dus la scăderea exporturilor de petrol în iunie cu până la 5,6 milioane de barili pe zi – cel mai scăzut nivel din ultimele 10 luni. Păcura este vândută la un preț mai mic decât țițeiul brut datorită faptului că este mai greu și mai poluant.
Până la sfârșitul acestui deceniu, Arabia Saudită își propune să renunțe complet la producerea energiei electrice din combustibili lichizi. De asemenea, și-au stabilit obiectivul de a ajunge la emisii net zero până în 2060. Prințul moștenitor Mohammed Bin Salman are ca prioritate un program de modernizare și sprijină creșterea producției de energie electrică din surse regenerabile.
Aramco investește masiv în gaze naturale pentru a reduce dependența de petrol
În luna trecută, compania petrolieră de stat Aramco a încheiat contracte în valoare de 25 de miliarde de dolari pentru a furniza gaze naturale din câmpul petrolifer Jafurah. Aceste gaze vor fi utilizate în centrala electrică din regat care funcționează pe bază de gaz, precum și la alte proiecte energetice. De asemenea, compania are planuri ambițioase de a furniza suficiente gaze naturale pentru a înlocui toate combustibilii lichizi utilizați în centralele electrice din regat până în anul 2030. Această schimbare va permite o reducere semnificativă a consumului de țiței și va facilita exportul unei cantități de aproximativ un milion de barili pe zi.
Conform proiecțiilor Kpler și Vortexa, importurile de petrol din Arabia Saudită vor rămâne la un nivel ridicat în luna iulie, cu achiziții de aproximativ 300.000 de barili pe zi în această lună.