O companie argentiniană a devenit prima firmă cu soiul său de grâu modificat genetic aprobat de autorităţile americane. Cu toate acestea, va mai dura câţiva ani până când tehnologia va fi disponibilă pe piaţă.
În ciuda acestor obstacole, directorul general al Bioceres Crop Solutions SA, Federico Trucco, are speranțe că autorizația din SUA va ajuta la depășirea barierelor globale.
“Pe măsură ce timpul trece, visele noastre devin din ce în ce mai tangibile. Credibilitatea noastră creşte în mod dramatic datorită tehnologiei pe care o oferim. Este evident că există o cerere din partea consumatorilor pentru acest produs inovator,” a spus Federico Trucco, directorul unei companii responsabile pentru dezvoltarea unui soi de grâu rezistent la secetă numit HB4.
Bioceres luptă pentru acceptarea grâului modificat genetic
Bioceres s-a angajat într-o cruciadă pentru a depăși rezistența față de grâul modificat genetic. De decenii, fermierii cultivă soia și porumb modificat genetic pentru utilizare în nutrețuri pentru animale sau pentru producerea de biocombustibili. Cu toate acestea, opoziția puternică a organizațiilor care reprezintă interesele consumatorilor, fermierilor și activiștilor pentru protecția mediului a fost declanșată de consumul direct al agriculturilor modificate genetic de către oameni.
Unele companii, precum Monsanto Co., acum sub marca Bayer AG, au schimbat strategia lor în ceea ce privește culturile modificate genetic.
Datorită aprobării din Statele Unite, Bioceres, unul dintre cei mai importanți cinci producători de grâu la nivel mondial, are acum ocazia să cultive în afara Americii de Sud. Australia, un alt mare exportator de grâu la nivel global, desfășoară și ea teste în câmp pentru utilizarea grâului modificat genetic.
Adaptarea genetică și extinderea suprafețelor însămânțate pentru a produce mai multe semințe disponibile la vânzare în SUA necesită un proces de doi până la trei ani, potrivit lui Trucco. Această perioadă va oferi companiei Bioceres timpul necesar să convingă importatorii, în special pe cumpărătorii asiatici de grâu american, cum ar fi Japonia și Coreea de Sud. Cu toate acestea, mulți importatori din Asia, Africa de Nord și Orientul Mijlociu nu permit încă vânzarea soiului de grâu modificat genetic HB4.
Bioceres extinde cultivarea de grâu HB4 în Argentina
În Argentina, există aproximativ 20 de producători de făină care achiziţionează grâu HB4 de la Bioceres, care îşi extinde parteneriatele cu multiplicatori de seminţe pentru a creşte suprafeţele cultivate cu acest grâu. Anul acesta, fermierii argentinieni vor cultiva grâu HB4 pe sute de mii de hectare într-o ţară cu o suprafaţă agricolă totală de şase milioane.
“Nu sunt gata să mă declar învins în faţa nimănui”, a afirmat Trucco. “Este o mare diferenţă între ceea ce spun organismele de reglementare şi preferinţele consumatorilor. Dar am făcut progrese semnificative”, a adăugat directorul general al Bioceres.