APADOR-CH solicită, vineri, demiterea lui Vasile Bănescu de la CNA, acuzându-l că „Nu are minime cunoștințe despre libertatea de exprimare și limitele acesteia, mai cu seamă în cazul jurnaliștilor”. De asemenea, organizația consideră că decizia în cazul Marius Tucă este greșită.
CNA: eliminare înregistrare de pe YouTube în care jurnalistul Marius Tucă discuta despre o „lovitură de stat”
Consiliul Național al Audiovizualului a hotărât, în ședința de miercuri, să elimine de pe platforma YouTube o înregistrare cu un comentariu live al jurnalistului Marius Tucă, intitulat „Democrația a fost călcată în picioare”.
„Un jurnalist onest şi obiectiv nu se transformă în susţinătorul orb şi pătimaş al niciunui personaj «bizar», asociat public cu tot ce ar putea fi mai rău pentru ţară”, a scris pe Facebook Vasile Bănescu, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, după decizia de a elimina de pe YouTube un videoclip al jurnalistului Marius Tucă în care vorbea despre ”lovitură de stat”.
Se cere demisia lui Vasile Bănescu după cenzurarea jurnalistului Marius Tucă
După ce joi, 27 martie, Marcel Ciolacu a criticat decizia CNA de a elimina videoclipul lui Marius Tucă de pe YouTube, iar Rareș Bogdan a afirmat că „În momentul în care interzicem ziariști ne apropiem de totalitarism”, astăzi, 28 martie, APADOR-CH solicită demiterea lui Vasile Bănescu de la CNA: Nu are minime cunoștințe despre libertatea de exprimare.
„APADOR-CH a cerut demiterea domnului Vasile Bănescu, numit în CNA de Guvernul Ciolacu, pentru că prin declaraţiile făcute în ultima şedinţă a demonstrat că nu are cunoştinţele necesare exercitării acestei funcţii. Domnul Bănescu nu are minime cunoştinţe despre libertatea de exprimare şi limitele acesteia, mai cu seamă în cazul jurnaliştilor, însă ocupă o funcţie publică din care poate dispune cine are voie şi cine nu să se exprime public într-o democraţie”, a transmis, vineri, organizaţia.
Reprezentanții organizației anunță că au solicitat demiterea Comisiilor de cultură din Parlament, argumentând că legea, așa cum a fost aplicată până în prezent, stipulează că doar CNA poate cere demiterea unui membru al său.
„Dar am considerat că dacă CCR a putut să anuleze alegerile, deşi legea nu prevedea această posibilitate, putem şi noi, societate civilă, să cerem Parlamentului să demită un membru CNA”, a afirmat organizaţia.

Reprezentanții organizației consideră că decizia CNA în cazul Marius Tucă este „greșită”, argumentând că opinia nu poate fi evaluată în termeni de fals-adevărat, fiind o judecată de valoare, o apreciere subiectivă.
„În plus aceasta a avut şi o bază factuală rezonabilă, întrucât decizia BEC a reprezentat o premieră surprinzătoare, în ultimii 35 de ani, şi a fost contestată de o parte relevantă a opiniei publice, inclusiv de jurişti”, completează organizaţia.
APADOR-CH consideră că un membru CNA care afirmă că nu intră în atribuțiile unui jurnalist „contrazicerea” instituțiilor statului este inadecvat profesional pentru a ocupa o astfel de funcție și, din acest motiv, a solicitat Parlamentului retragerea sa imediată din funcție.
„CNA este o autoritate publică cu o putere uriaşă privind modelarea, în bine sau în rău, a discursului public, se pronunţă asupra conţinutului audiovizual, cu atribuţii recent extinse şi pentru mediul online, poate aplica amenzi substanţiale şi poate chiar elimina conţinut online. Aşadar, este absolut necesar ca membrii săi să fie familiarizaţi cel puţin cu reglementările internaţionale aplicabile în materie de libertate de exprimare şi rolul presei, cu prevederile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi cu jurisprudenţa CEDO”, arată APADOR-CH.