Microplasticele, care sunt un pericol pentru organism, ar putea fi eliminate în procent de 90 % dacă apa de la robinet este fiartă
Astfel, contaminarea apei cu microplastice scade considerabil, fiind recomandat să se facă acest lucru înainte de a o bea. Acestea sunt rezultatele unui nou studiu publicat la sfârşitul lunii februarie în jurnalul Environmental Science and Technology Letters.
Apa din sticlele de plastic conţine de până la o sută de ori mai multe microplastice decât se estimase anterior, arată un nou studiu publicat luni.
Microplasticele sunt particule din material plastic cu dimensiunea de maxim 5 milimetri, conform Administraţiei americane pentru Oceane şi Atmosferă (Național Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA). Ele au devenit omniprezente în apele mărilor şi oceanelor, chiar şi în atmosferă, dar şi în apa îmbuteliată. Ele sunt periculoase pentru orgnism. Studiile privitoare la modul în care microplasticele ar putea afecta sănătatea umană sunt prea puţine şi inconcludente, anunță Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Deocamdată unele tipuri de reziduuri plastice sunt considerate inofensive pentru organism. Altele, cum este polistirenul, pot ucide celule umane, provoacă inflamaţii la nivelul intestinului.
De asemenea, în cazul testării pe şoareci, s-a demonstrat că pot reduce fertilitatea. În cadrul noului studiu, oamenii de ştiinţă s-au concentrat asupra găsirii unor metode practice de eliminare a microplasticelor din apă. „Consumul apei fierte, o veche tradiţie în unele ţări asiatice, se presupune că aduce beneficii sănătăţii umane pentru că prin procesul de fierbere sunt eliminate unele substanţe chimice şi marea majoritate a substanţelor biologice.

Deocamdată rămâne incert dacă fierberea este o metodă eficientă pentru îndepărtarea nano şi microplasticelor din apă plată”, scriau autorii studiului.
Pentru a verifica ipoteza de cercetare, au fost testate mai multe mostre de apă plată ce conţineau numeroase dintre mineralele aflate de obicei în apă, dar şi trei dintre cele mai comune particule microplastice. Este vorba despre polistiren, polietilen şi polipropilen. Cercetătorii au variat „duritatea” apei din mostrele folosite, modificând concentraţia de carbonat de calciu.
Mostrele de apă au fost fierte timp de 5 minute şi lăsate să se răcească. Cercetătorii au remarcat o reducere considerabilă a particulelor microplastice. În cazul mostrelor de apă cu o duritate mai mare reducerea a ajuns până aproape de 90% deoarece prin fierbere carbonatul de calciu s-a solidificat, reţinând particulele de plastic.