Temperaturile foarte ridicate care s-au abătut în luna iulie în cea mai mare parte a Europei, inclusiv în România, ne determină să găsim cele mai bune soluții de hidratare.
Apa este binevenită oricând, în special pe vremea caniculară din aceste zile. Dar, potrivit unui studiu realizat de Universitatea St. Andrews din Scoția, băutura care are cel mai bun efect de hidratare nu este apa, informează CNN.
Care este cea mai hidradantă băutură ?
Cercetătorii scoțieni au descoperit că, în timp ce apa – atât cea plată, dar și cea gazoasă – face o treabă destul de bună în ceea ce privește hidratarea rapidă a organismului, băuturile care conțin puțin zahăr, grăsimi sau proteine reprezintă soluții și mai bune pentru hidratare pentru o perioadă mai lungă de timp.
Motivul are de-a face cu modul în care corpul nostru răspunde la băuturi, potrivit lui Ronald Maughan, profesor la Școala de Medicină din St. Andrews și autorul studiului. Unul dintre factori este volumul unei anumite băuturi: cu cât vei bea mai mult, cu atât mai repede băutura se va elimina din stomac și va fi absorbită în fluxul sanguin, unde poate dilua fluidele din organism și te poate hidrata.
Celălalt factor care influențează felul în care ne hidratează o băutură se referă la compoziția nutritivă a acesteia. Spre exemplu, s-a constatat că laptele este chiar mai hidratant decât apa plată, deoarece conține zahăr, lactoză, proteine și grăsimi. Toate acestea contribuie la încetinirea golirii lichidului din stomac și la menținerea hidratării pe o perioadă mai lungă de timp.
În același timp, laptele conține și sodiu, care acționează ca un burete și reține apa din organism, ceea ce duce la producerea unei cantități mai mici de urină.
Același lucru se poate spune și despre soluțiile de rehidratare orală, care sunt folosite pentru a trata diareea. Acestea conțin cantități mici de zahăr, precum și sodiu și potasiu, care pot ajuta, de asemenea, la promovarea retenției de apă în organism.
Zahărul trebuie consumat cu moderație
„Acest studiu ne spune multe din ceea ce știam deja: electroliții – cum ar fi sodiul și potasiul – contribuie la o hidratare mai bună, în timp ce caloriile din băuturi au ca rezultat o golire gastrică mai lentă și, prin urmare, o eliberare mai lentă a urinării”, a explicat Melissa Majumdar, un dietetician înregistrat, personal trainer și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică, care nu a fost implicat în studiu.
Dar, aici devine dificil: băuturile cu zaharuri mai concentrate, cum ar fi sucurile de fructe sau cola, nu sunt neapărat la fel de hidratante precum băuturile cu conținut scăzut de zahăr. Ele pot rămâne ceva mai mult timp în stomac și se golesc mai lent în comparație cu apa plată, dar odată ce aceste băuturi intră în intestinul subțire, concentrația lor mare de zaharuri se diluează în timpul unui proces fiziologic numit osmoză.
Acest proces, de fapt, „trage” apa din organism în intestinul subțire pentru a dilua zaharurile pe care le conțin aceste băuturi. Astfel, lichidele nu vor mai ajunge în restul organismului.
Topul celor mai hidratante băuturi
Echipa de cercetători de la Universitatea St. Andrews a testat 13 băuturi comune și le-a comparat capacitatea de hidratare.
„Acest studiu ne spune multe din ceea ce știam deja: electroliții – cum ar fi sodiul și potasiul – contribuie la o hidratare mai bună, în timp ce caloriile din băuturi au ca rezultat o golire gastrică mai lentă și, prin urmare, o eliberare mai lentă a urinării”, a spus Melissa Majumdar, un dietetician înregistrat, personal trainer și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică care nu a fost implicat în studiu.
Dar aici devine dificil: băuturile cu zaharuri mai concentrate, cum ar fi sucurile de fructe sau cola, nu sunt neapărat la fel de hidratante precum băuturile cu conținut scăzut de zahăr. Ele pot rămâne ceva mai mult timp în stomac și se golesc mai lent în comparație cu apa plată, dar odată ce aceste băuturi intră în intestinul subțire, concentrația lor mare de zaharuri se diluează în timpul unui proces fiziologic numit osmoză.
Acest proces, de fapt, „trage” apa din organism în intestinul subțire pentru a dilua zaharurile conținut de aceste băuturi. Astfel, lichidele nu vor mai ajunge în restul organismului.
Iată cum arată topul celor mai hidratante băuturi în viziunea cercetătorilor de la Universitatea St. Andrews din Scoția:
- Laptele degresat
- Soluții de rehidratare orală
- Lapte integral gras
- Suc de portocale
- Cola
- Cola dietetică
- Ceai rece
- Ceai
- Apă plată
- Apă minerală
- Lager
- Cafea