„Apa ar trebui cotată la Bursă” a afirmat recent un fermier, în cadrul unui eveniment care a abordat , printre altele, problemele climatice. Deși afirmația a captat imediat atenția presei, „ideea” nu e nouă. Totul s-a întâmplat în timp ce omenirea era „ocupată” cu pandemia sau chiar mai demult.
„Sunt un mare fan al autorului, reporterului și observatorului cu ochi ascuțiți Michael Lewis, autorul cărților Liar’s Poker, The Big Short, Moneyball și alte explorări ale profunzimii economiei și a capacității umane de strălucire… și lăcomie. Cu un nou val de interes pentru tranzacționarea cu apă, facilitat de Chicago Mercantile Exchange (CME) și NASDAQ care listează apa ca marfă tranzacționabilă, sunt foarte dornic să aflu părerea lui Lewis despre ceea ce vede”, scrie Jim Lauria, un lider în domeniul tratarii apei, pe LinkedIn.
Autorul la care se referă, Michael Lewis, este un jurnalist financiar american și un autor de non-ficțiune. Lewis a publicat 18 cărți, dintre care trei – Moneyball: The Art of Winning an Unjust Game (2003), The Blind Side (2006) și The Big Short: Inside the Doomsday Machine (2010) – au fost adaptate în filme de lung metraj.
Lauria mai scrie că a crescut la câteva stații de metrou de Wall Street și a urmărit „reacția acesteia la comerțul cu apă. Când piața de apă a CME s-a lansat la sfârșitul anului 2020, cei mai mulți dintre noi urmăreau vaccinurile Covid, dar investitorii nu s-au putut abține să nu observe prețul de 1,1 miliarde de dolari pe primul pachet de contracte”.
Cu alte cuvinte, ceea ce acum ceva timp era considerat un fel de teoria conspirației – apa cea de toate zilele cotată la bursă, a devenit realitate. După cum comentează cineva la ceea ce a scris Lauria, „Hmm. Fixarea unui motiv de profit la nevoia noastră cea mai elementară (apa). Legat de piețele volubile și manipulabile care tratează nevoile de apă ca oportunități private. Ce ar putea merge prost?”. Chiar așa…
Apa cotată la bursă: Cât de bună e o…secetă bună
„Mă feresc de instrumentele sofisticate pe care comercianții de pe Wall Street le pot folosi acum pentru resursa noastră cea mai esențială. În ultimii ani, i-am văzut pe unii dintre oamenii care au fost cel mai încântați de noua oportunitate de profit, inclusiv defunctul investitor miliardar T. Boone Pickens și Dr. Michael Burry, managerul fondurilor speculative prezentate de Lewis în The Big Short. Vă amintiți rapoartele despre comercianții Enron care încurajau incendiile și valurile de căldură din cauza potențialului lor de profit? Înțeleg, nimic nu înseamnă profit pentru un arbitraj de apă mai mult decât o secetă bună”, mai spune domnul Lauria.
Care adaugă „Și, după cum am explorat cu ceva timp în urmă, există legături strânse între criptomonedă și apă. Atunci când comercianții inteligenți pot face o sumă ordonată depășind sistemul și dictând prețul stâlpilor de bază ai vieții moderne (cum ar fi ipotecile, combustibilul sau apa), ne pune pe noi ceilalți în conflict direct cu profiturile lor. Și știm cum funcționează atunci când oamenii obișnuiți se confruntă cu puterea de lobby din spatele investițiilor de miliarde de dolari”.
Altcineva comentează deasemenea la textul lui Lauria: „Pun pariu că Michael Lewis ne poate spune exact ce ar putea merge prost. Într-un fel, o carte de Michael Lewis despre privatizarea apei ar putea fi punctul culminant al celei mai mari cercetări a sa, o mare confluență a lucrării sale despre sisteme, tehnologie, perturbare, rolul guvernului, analiză și avariție. De fapt, așa cum a subliniat Lewis în prima sa carte, Liar’s Poker, „Wall Street este o stradă cu un râu la un capăt și un cimitir la celălalt”, apa joacă chiar un rol în povestea originii Wall Street-ului”.
Epilog: Da, apa e cotată la bursă
Așa-i că nici unul dintre noi nu n-am fi închipuit? Sau…
Apa este temelia vieții: nu putem pune la îndoială acest adevăr incontestabil. Esențial pentru existența noastră, depindem de apă pentru agricultură și creșterea animalelor, pentru a produce bunuri și servicii și pentru a genera energie. Prin urmare, deloc surprinzător, apa este un bun foarte apreciat, nu-i așa?
„Schimbările climatice afectează și disponibilitatea apei, amenințând accesul și îndeplinirea dreptului omului la apă și canalizare pentru miliarde de oameni. De fapt, ONU estimează că în prezent, aproximativ 2,2 miliarde de oameni nu au acces la apă potabilă și 4,2 miliarde nu au un sistem de canalizare adecvat. Această situație este și mai gravă în regiunile fără un bun management al resurselor de apă și în cele care suferă consecințele schimbărilor climatice”, nota Smart Water Magazine pe 9 decembrie 2020.
Sursă care continua: „Și tocmai stresul hidric este ceea ce a făcut ca apa să ajungă la următorul nivel ca activ universal: să fie tranzacționată la bursă. La același nivel cu petrolul sau aurul, deficitul de apă a făcut ca acest activ prețios să intre cu un început excelent pe piețele de pe Wall Street, unde din 7 decembrie (n.r. – 2020) este tranzacționat la bursă, la 486,53 USD per acru-picior în prima zi, echivalentul a 1.233 de metri cubi în Statele Unite. Transformarea apei într-o marfă tranzacționată vine ca urmare a accesului dificil la apă în anumite regiuni, împreună cu disponibilitatea apei în diferite perioade ale anului, lucru care a dus la fluctuații de preț. Nasdaq, a doua cea mai mare bursă de valori electronică și automatizată din Statele Unite, și-a dat seama de situație, iar în 2018 a încheiat un parteneriat cu Veles Water și WestWater Research pentru a lansa Nasdaq Veles California Water Index (NQH20), primul din statul California”.
Citiți și: Apa cotată la Bursă? Afirmația stupefiantă a unui fermier român