Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a anunțat la Digi24, că în pachetul de măsuri fiscale discutat în coaliție a fost introdusă și o taxă pentru veniturile excepționale ale băncilor. De asemenea, va fi și o taxă pe cifra de afaceri a multinaționalelor care raportează profituri mici.
Taxă pentru profiturile execepționale ale băncilor
“Cheltuielile cu transferurile de capital în România sunt peste 20 de miliarde de lei, iar în ceea ce privește activitatea bancară, după modelul pe care deja îl avem în Italia, unde au o taxă specială de 40%, sau Ungaria și celelalte state membre care au impus taxe, și noi ar urma să mergem pe această linie a impunerii acestor profituri excepționale. Este în pachet acest lucru și are în vedere aceste modele ale statelor membre UE. Anunțul va fi făcut la momentul potrivit”, a declarat ministrul.
“Este o decizie a coaliţiei de guvernare care îşi asumă o decizie politică pe pachetul de măsuri fiscale”
Marcel Boloş a fost întrebat, luni seară, ce s-a discutat în şedinţa coaliţiei, dar şi despre nemulţumirea unor liberali în legătură cu măsurile fiscal-bugetare pregătite de Guvern.
”Este o supărare care este fundamentată până la urmă, dar nici nu se putea discuta despre un pachet de măsuri care, atât în relaţia cu Comisia Europeană, a suferit modificări. A fost discutat cu Comisia Europeană şi de obicei de acolo venim, poate, cu o solicitare de măsuri suplimentare fiscal-bugetare.
Până la urmă, e o decizie a coaliţiei de guvernare care îşi asumă o decizie politică pe pachetul de măsuri fiscale şi e lesne de înţeles că discuţiile pe fond pot să aibă loc după ce acest pachet de măsuri fiscal-bugetare e consolidat şi agreat”, a afirmat Marcel Boloş.
Ministrul a precizat că pachetul de măsuri ”este în mare parte agreat la nivelul coaliţiei de guvernare”
”Comisia Europeană, cel puţin la discuţia pe care am avut-o pe acest pachet cu cele trei componente ale sale – reducerea de cheltuială, combaterea evaziunii fiscale şi măsurile de ajustare fiscal-bugetară – sigur, raportat la angajamentele la care ne-am asumat, pentru că noi avem PNRR şi ne-am angajat în cadrul acestuia la o anumită arhitectură a reformei fiscale şi judecata lor se face raportat la PNRR”, a mai declarat ministrul de Finanţe.
Întrebat dacă există o formă a reformei agreată de Comisia Europeană, ministrul a afirmat:
”În relaţia cu Comisia Europeană urmează să le clarificăm din punct de vedere al impactului bugetar. Comisia Europeană spune că aveţi obiective mari pe care trebuie să le implementaţi din punct de vedere al PNRR, pentru aceasta aveţi nevoie de spaţiu fiscal bugetar. Iar noi am spus da, avem nevoie de acest spaţiu fiscal bugetar, dar el poate să provină atât din măsurile fiscal bugetare, cât şi din măsurile de reduceri de cheltuieli publice şi cele care privesc combaterea evaziunii fiscale”.
Ministrul apreciază că ”ar fi fost nedrept ca întreaga povară a măsurilor şi reformelor asumate prin PNRR să se reverse asupra mediului de afaceri”
Acesta a afirmat că în cadrul coaliţiei s-a discutat despre principiile cu care se lucrează pe măsurile fiscal bugetare şi s-au făcut ”mulţi paşi” în direcţia consensului.
CITIȚI ȘI: