Roverul Perseverance al NASA a surprins un apus de soare cu nuanțe albastre și stranii, oferind o imagine spectaculoasă a peisajului extraterestru. Marte, situată mai departe de Soare decât Pământul, prezintă un cer albastru rece, creat de interacțiunea unică a luminii solare cu atmosfera rară a Planetei Roșii, potrivit The Independent.
Roverul Perseverance a surprins un apus de soare pe Marte, o imagine uluitoare înconjurată de un cer albastru straniu, specific planetei roșii. Marte, fiind mai îndepărtată de Soare, primește mai puțină lumină solară decât Pământul, ceea ce contribuie la această scenă unică.
Atmosfera subțire a lui Marte, alcătuită preponderent din dioxid de carbon, se comportă diferit față de atmosfera densă a Pământului. Aceasta nu dispersează lumina în mod asemănător, rezultând apusuri de Soare cu o aură și o atmosferă aparte. Aceste diferențe creează pe Marte ceruri albastre și nuanțe reci care uimesc cercetătorii și publicul.
Pe Marte, peisajele apusurilor și răsăriturilor de Soare sunt definite de lumina care trebuie să străbată o cantitate mai mare de atmosferă. Această traversare are un impact asupra culorii luminii percepute, cu lungimile de undă albastre și violete fiind filtrate în mare măsură, lăsând să predomine nuanțele roșii. Aceasta este amplificată de particulele de praf bogate în fier din atmosfera marțiană.
Nu este prima oară când este suprins un asemenea apus pe Marte și dovadă sunt imaginile de pe YouTube, în acest sens, de-a lungul ultimilor ani.
Rotația planetei Marte crește cu aproximativ 4 milisecunde pe an
O zi marțiană durează cu aproximativ 40 de minute mai mult decât o zi pe Pământ.
Accelerarea este mică, dar cercetătorii nu sunt foarte siguri care este cauza acesteia.
Ei sugerează că ar putea fi provocată de acumulările de gheață de la polii marțieni sau de ridicarea unor porțiuni care în trecut au fost acoperite de gheață.