Anul ăsta, adio murături, adio bulion de casă este concluzia la care au ajuns un grup de specialiste internaționale în pus castraveți murați și gogonele, reunite în sesiune extraordinară pe băncuțele din spatele blocului meu, în apropierea Liceului Eugen Lovinescu. Cum concluzia expertelor la nivel mondial în castraveți și gogonele murate este una făcută să influențeze în mod decisiv evoluția proviziilor naționale pentru iarnă am dat o raită prin Piața Drumul Taberei (în care nu am mai fost demult) pentru a vedea la fața locului ce a determinat o astfel de concluzie pesimistă.
Fasolea păstăi e mai scumpă decât smochinele


Am ales ziua de sâmbătă pentru aprovizionarea cu legumele necesare supraviețuirii. Ce am găsit la fața locului m-a făcut să aprob întru totul concluziile comisiei pro-murături întrunit ad-hoc în locul precizat în paragraful anterior. Deși suntem la începutul lunii august roșiile nu au scăzut sub 8 lei per kilogram, iar prețul castraveților a atins cote alarmante. În toată piața doar la două tarabe prețul castraveților era sub 10 lei, ca să nu mai vorbim de varză al cărei preț oscilează între 5 și 7 lei. Interesant este faptul că fasolea galbenă este mai scumpă decât smochinele și afinele de cultură, vânzătoarea cerând nici mai mult nici mai puțin decât 25 lei pe kilogram, în timp ce afinele de cultură să vând cu 18-20 lei, iar smochinele cu 20. E adevărat, fasolea galbenă nu era decât într-un singur loc.


Mai era o băbuță care avea la vânzare fasole verde ofilită cu 20 lei kilogramul și asta în luna august, luna în care gospodinele precaute încep să se gândească foarte serios să influențeze bunul mers al economiilor personale, punând de-o conservă, de-un bulion, de niște borcane cu castraveți murați și gândindu-se cu groază la perspectiva unui cost supradimensionat pentru varza murată. Dacă la asta adaug și faptul că țelina a ajuns să coste la Kaufland 10 lei, că ardeiul gras nu scade sub 9 lei atât la Kaufland, la Carrefour, la Lidl și la Auchan, pentru că le-am colindat pe toate cu sorcova să văd dacă găsesc prețuri mai mici, perspectiva posibilității de a avea pe masă de Crăciun ardei umpluți cu varză este la fel de îndepărtată ca pacea între Ucraina și Rusia. Îngrijorător este din această perspectivă prețul castraveților, care se învârte în jurul sumei de 10 lei per kilogram, atât în piață cât și la supermarketurile cele mai importante din zonă. Anul trecut, înainte de a purcede la tradiționala activitate de murat castraveții (pe care i-am cumpărat cu 3 lei din piață) am făcut o analiză a evoluției prețurilor și am constatat că nu găsești în supermarket castraveți murați în saramură sau oțet sub 25 lei per kilogram. Anul ăsta situația se repetă și atunci când stocurile să vor epuiza e clar că prețul castraveților murați va sări de 40 lei pe kilogram. În piață deja castraveții murați să vând cu 12-15 lei, la fel ca și gogonelele.


Anul ăsta, adio murături, adio bulion, din cauza prețurilor prohibitive
În aceste condiții e greu de crezut că vreo gospodină normală la cap se va apuca să pună castraveți la murat, indiferent dacă vorbim de castraveți în oțet sau castraveți în saramură, ca să nu mai vorbim de bulion, pentru că atâta vreme cât prețul roșiilor de bulion nu va ajunge la o cifră rezonabilă, mă îndoiesc că cineva se va apuca să dea pe mașina de tocat roșiile, care vor costa în luna octombrie 6-7 lei kilogramul. În timp ce țăranii dau vina pe secetă, pentru scumpirile apocaliptice mi-am adus aminte de scandalul de acum câteva luni, în care țăranii refuzau să iasă cu roșiile în piață și aruncau zeci de tone, pentru că nu le puteau vinde la un preț suficient de mare. E timpul ca Ministerul agriculturii, sau cei care au cât de cât minte în cap în guvernul României, să adopte niște măsuri de protecție a legumelor românești. E clar că prețul din piață e dictat de prețul din supermarket, iar țăranii adică samsarii, care iau din angrouri legumele ca să le vândă în piață sunt dependenți de preturile marilor retaileri și ridică în mod artificial prețurile după cele din supermarketuri. În aceste condiții este necesară o inițiativă legislativă prin care să se înființeze o societate cu capital de stat, care să preia de la țărani direct și să vândă magazinele proprii legumele și produsele românești, care altfel vor dispărea de pe piață și vor fi înlocuite cu produsele din import, multe dintre ele fără gust și înfiorător de scumpe.
Astăzi, Gică Contra vă urează să aveți ardei murați de ploaie și găini cu diplomă universitară.
CITIȚI ȘI: Brânza te face mai deștept. Ia ghici cum (oficiuldestiri.ro)