Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că va lua măsuri „rapide şi eficiente” pentru a veni în sprijinul fermierilor care cresc oi și capre, aceștia fiind afectați serios de focarul de pestă chiar înaintea sărbătorilor pascale.
Anunțul făcut de ANSVSA
Județul Bihor se confruntă în acest moment cu un focar de pestă a micilor rumegătoare, iar asta îi afectează, în mod direct, și pe crescătorii de oi şi capre. Reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au dat asigurări că a dispus măsuri „rapide şi eficiente” pentru a veni în sprijinul fermierilor afectaţi de restricţiile impuse de focarul de pestă a micilor rumegătoare (PMR) chiar înainte de sărbătorile de Paște.
Specialiștii au identificat mai multe puncte autorizate de sacrificare a mieilor, cu o capacitate de 700 – 1000 de capete/zi, astfel încât animalele să poată fi valorificate în condiţii sanitare corespunzătoare. Ei au transmis, de asemenea, că mieii tăiaţi vor putea fi vânduţi către consumatorii finali la poarta fermei sau prin vânzare directă, sub control sanitar-veterinar.
Unde se găsesc punctele autorizate de sacrificare a mieilor
ANSVSA a dezvăluit care sunt punctele în care se va putea face sacrificarea mieilor în siguranță.
În judeţul Arad, sacrificarea mieilor va fi posibilă în:
• C.A.I., localitatea Macea;
• S.C. Dory-Gel, localitatea Halmagiu;
• Cooperativa Agricolă ARSIB, localitatea Nădlac.
În judeţul Bihor, au fost desemnate următoarele puncte:
• SC Toretes SRL, localitatea Ciumeghiu;
• SC Carmangeria Tavi Bogdan SRL, localitatea Mihai Bravu;
• SC Transilvan Biocarm SRL, localitatea Beiuş.
Crescătorii de animale mici au dreptul să solicite, în această perioadă, autorizarea temporară a punctelor de sacrificare la nivelul exploataţiei, cu respectarea condiţiilor stricte de igienă şi bunăstare animală, sub supravegherea medicilor veterinari. Carcasele obţinute în urma sacrificării mieilor în punctele autorizate sau temporar aprobate de către DSVSA vor putea fi comercializate direct către consumatorii finali, de exemplu la poarta fermei sau prin vânzare directă, sub control sanitar-veterinar, transmite ANSVSA.
”Ne asumăm responsabilitatea de a proteja atât sănătatea animalelor, cât şi continuitatea activităţilor economice ale fermierilor”
Preşedintele ANSVSA, dr. Alexandru Bociu, a subliniat că aceste măsuri au ca scop să susţină fermierii şi să permită valorificarea producţiei locale, fără a compromite măsurile de biosecuritate necesare pentru stoparea răspândirii bolii.
„În faţa oricărui focar de boală, reacţia promptă şi coordonată este esenţială. ANSVSA a acţionat rapid pentru a limita răspândirea bolii, dar şi pentru a veni în sprijinul crescătorilor de animale. Identificarea şi operaţionalizarea punctelor autorizate de sacrificare, în parteneriat cu autorităţile locale, permite valorificarea mieilor în condiţii sigure, sub control sanitar-veterinar. Ne asumăm responsabilitatea de a proteja atât sănătatea animalelor, cât şi continuitatea activităţilor economice ale fermierilor, mai ales într-o perioadă sensibilă, precum cea premergătoare Sărbătorilor Pascale.”, a declarat Alexandru Bociu.